Samo šteta na infrastrukturi u Banovini iznosi 470 milijuna kuna

Petrinja, 12.01.2021. - Petrinja 14. dan nakon razornog potresa. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Uništene trafostanice, oštećeni mostovi i ceste, gotovo srušene kolodvorske zgrade, popucali nasipi – sve su to posljedice razornog potresa s kraja prošle godine na infrastrukturi Banovine, ali i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje smo prikupili, preliminarni iznos šteta od potresa na prometnoj, elektroenergetskoj i vodnoj infrastrukturi doseže čak 470 milijuna kuna! Obnova te infrastrukture je ključna za povratak u normalan život tamošnjih stanovnika kao i obnova njihovih domova.

A na sanaciji tih šteta na infrastrukturi već se naveliko radi. Najveće štete od potresa pretrpjela je elektrodistribucijska mreža HEP-a odnosno HEP-a ODS-a. U HEP-u kažu da procjena štete od potresa 29. prosinca 2020. na njihovoj distribucijskoj mreži iznosi oko 200 milijuna kuna i da će se točniji iznos štete moći utvrditi detaljnom snimkom stanja svake pojedine trafostanice. U potresu je uništeno ili teško oštećeno 238 trafostanica, prenosi Večernji list.

Sanacija elektromreže

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanacija štete na elektrodistribucijskoj mreži odvija se u tri faze. Interventna sanacija na srušenim objektima nužnim za funkcioniranje mreže izvršena je u prvih deset dana. U drugoj fazi, koja je već počela, sagradit će se u potresu srušeni objekti. Potpuna sanacija elektrodistribucijske mreže obavit će se u trećoj fazi koja će trajati godinu dana, objašnjavaju u HEP-u i dodaju da je u potresu oštećen i pogon TE-TO Sisak i da je otklanjanje tog oštećenja u tijeku.

Sanacija pak popucalih nasipa na području malog sliva Banovina koštat će između 70 i 100 milijuna kuna. U Hrvatskim vodama ističu da će preciznije procjene biti moguće utvrditi tek nakon istražnih radova te odabira tehničkih rješenja i izrade elaborata sanacije.

U Vodama napominju da su odmah nakon prvog potresa 28. prosinca 2020. žurno krenuli u provjeru stanja svih savskih i kupskih nasipa, kao i drugih regulacijsko-zaštitnih vodnih građevina i objekata na području Sisačko-moslavačke županije. Navode da je pregledano više od 320 kilometara nasipa. Pri tome su uočena oštećenja na sedam lokacija od kojih su četiri na lijevoj obali Save, dvije na desnoj obali Kupe te jedna lokacija na lijevoj obali Kupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No moguće je, ističu, nakon opadanja vodostaja da se utvrde i oštećenja na drugim lokacijama. U Vodama kažu da su žurno započeli s hitnim sanacijama najkritičnijih lokacija na lijevom savskom nasipu u Galdovu i Palanjku te na desnom kupskom nasipu u Petrinji. Već je sanirana, navode, pukotina na nasipu na lokaciji most Brest.

Sanacija na lijevom kupskom nasipu u Staroj Drenčini počela je 4. siječnja, a na preostale dvije lokacije kažu da oštećenja nasipa ipak nisu toliko velika da zahtijevaju neodgodivu sanaciju.

Prema preliminarnoj procjeni, štete na državnim cestama i cestovnim objektima, koje su nastale u potresu 29. prosinca 2020. na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije iznose 75 milijuna kuna. U Hrvatskim cestama kažu da se većinom radi o oštećenjima zbog otvaranja novih i aktiviranja postojećih klizišta, oštećenjima na mostovima, kao i pukotinama na kolnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim podacima, štete od potresa na županijskim i lokalnim cestama iznose oko 20 milijuna kuna. Obnova sisačkog željezničkog kolodvora tek je nedavno završena, a taj zaštićeni spomenik kulture sad je teško oštećen u potresu. U HŽ Infrastrukturi kažu da je dio kolodvorske zgrade u kojem je bilo smješteno prometno osoblje potpuno neupotrebljiv pa je osoblje smješteno u kontejnere, dok je drugi dio zgrade dobio žutu naljepnicu i ne smije se upotrebljavati dok se ne poduzmu mjere sanacije.

U kolodvoru Sisak Caprag stanarski je dio zgrade iznad prometnog ureda dobio crvenu naljepnicu. U kolodvorima Greda i Lekenik oštećeni su dimnjaci i krovište. Oštećeni dimnjaci su uklonjeni, a krovišta treba sanirati. Oštećena je i zgrada kolodvora Majur. Na pruzi Zagreb – Sisak – Novska zasad su nastala trajna oštećenja na konstrukciji mosta Kupa.

Autoceste pregledavaju

Nakon procjene štete na svim potresom pogođenim objektima poduzet će se sve potrebne mjere za njihovu obnovu, kažu u HŽI-ju. Prema grubim procjenama, štete od potresa na željezničkoj infrastrukturi iznose između 20 i 40 milijuna kuna. A na osnovi prvih pregleda nakon potresa procijenjena ukupna šteta na objektima Hrvatskih autocesta iznosi oko 25 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je primjerice kod specijalističkog pregleda mosta Buna na autocesti A11 Zagreb – Sisak uočeno da je zbog potresa došlo do pomaka objekta na ležajevima, ali stanje nije ocijenjeno kritičnim. Na mostu Burdeljski potok vidljivo je pak uzdužno i koso pomicanje objekta.

Na postrojenjima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) izravne štete nastale zbog potresa iznose oko 10 milijuna kuna. U HOPS-u navode da su najteže stradale trafostanice, i to TS Tumbri, TS Mraclin, rasklopište 110 kV TE Sisak, TS Petrinja i TS Glina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.