Što se krije iza pokušaja smjene Holjevca i ‘dovođenja’ Budaka na mjesto v.d. dekana Filozofskog fakulteta?

Foto: fah

Nakon što je prof. Dean Duda s Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavio da je Fakultetsko vijeće FF-a smijenilo v.d dekana Željka Holjevca i izabralo Nevena Budaka kao predloženika za novog dekana, oglasio se i sam Holjevac koji je potvrdio da je Vijeće sazvano i održano protivno odredbi Statuta fakulteta.

Nakon višemjesečnih sukoba na Filozofskom fakultetu, pri čemu je dotadašnji dekan Vlatko Previšić bio glavna meta, a sve zbog ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, da bi na kraju otišao u mirovinu početkom listopada, činilo se da će se situacija napokon smiriti kad je Holjevac preuzeo njegovo mjesto. No, prividni mir nije dugo potrajao jer su isti oni koji su pokušavali Previšića razriješiti dužnosti, sad isto poželjeli učiniti i Holjevcu.

Na Filozofskom fakultetu smijenili Holjevca, a izabrali Budaka – znate li tko je on?

Tko su novoizabrani prodekani protiv kojih se buni Plenum Filozofskog fakulteta?

No, prema Statutu fakulteta, “sjednice Vijeća priprema, saziva i predsjeda im dekan Fakulteta, što sam o ovom slučaju ja, kao privremeni obnašatelj dužnosti, imenovan odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu”, objasnio jeHoljevac.

Sukladno tome, odluke tako održanog Vijeća ne mogu imati valjano uporište, istaknuo je dodavši kako ranijem Vijeću odnosno većini njegovih članova nije istekao mandat, već su do početka ove akademske godine izabrani novi vijećnici samo s nekoliko odsjeka i to oni kojima jest istjecao mandat.

U utorak i srijedu održavaju se izbori za Studentski zbor koji treba izabrati nove studentske predstavnike, čime će Vijeće postati kompletno, napomenuo je Holjevac.

U ponedjeljak je na Filozofskom fakultetu održana prva izvanredna sjednica Vijeća Filozofskoga fakulteta koju su sazvali članovi Vijeća kako bi se, kako su naveli, “razriješila kriza upravljanja tim Fakultetom”, kojoj čini se kao da nema kraja.

Filozofski fakultet o suradnji s KBF-om: ‘Oštro se suprostavljamo akademskoj netoleranciji i diskriminaciji’

Tko se krije iza studenata koji na Filozofskom fakultetu stvaraju nered?

Ponovno napeto: Slobodni filozofski se buni i tvrdi da je dekan fakulteta angažirao i zaštitare

Dr. Peternel o prosvjedima ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Političko huškanje protiv autonomije sveučilišta

Na, dakle protustatutarnoj sjednici je, uz prisutnost 60 od 89 članova vijeća, smijenjen v.d. dekana Željko Holjevac i za v.d. dekana predložen Neven Budak te usvojena Deklaracija o upravljanju Filozofskim fakultetom.

Osim toga, Vijeće je izglasalo opoziv dosadašnjim predstavnicima FF-a u Senatu Sveučilišta u Zagrebu te pokrenulo postupak izbora novoga dekana, a mnoge je iznenadio izbor Budaka, iako on i nije toliko iznenađujuć za one kojima su poznati njegovi stavovi i dosadašnji rad.

Budak: Ugovor s KBF-om je štetan, ali Filozofski više nije ljevičarski fakultet kakav je bio

Podsjećamo, Budak je voditelj reforme obrazovanja i član radne skupine, te se godinama zalagao za redukciju sadržaja iz povijesti.

Članovi stručne radne skupine nedavno su predstavili prijedlog predmetnog kurikula povijesti na Hrvatskom institutu za povijest na kojemu je sudjelovao i prof. Budak rekavši da je najvažnije da su oni koji rade na kurikulu – stručnjaci. “Ja ne vidim u ovom kurikulu bilo kakvo ideološko opredjeljenje”, ocijenio je prof. Budak, dok je mišljenje većine nazočnih koji su upozorili da je novi kurikul povijesti strukturno, metodološki i sadržajno neprihvatljiv te da je ideološki obojen.

Neven Budak, bivši predavač na Sorosevom sveučilištu ‘posljednji je sekretar Partije’ i poprilično blizak SDP-u!

“Od početka je zapravo jasno da je pozadina, politička. Radi se o borbi za sve pozicije koje možete postići, a Filozofski fakultet je vrlo važan u toj konstelaciji. Osim toga, ima jedna osoba koja je tu sigurno posebno motivirana i prisutna od početka, a naravno da nije jedina – to je profesor Neven Budak. Koji je bio dekan našega Fakulteta, i kao dekan našega Fakulteta on je srozao razinu studija na fakultetu kao nitko prije niti poslije njega. On je želio biti rektor Sveučilišta i nije dobio potporu našega fakulteta i vjerojatno je stoga podigao zahtjev za razrješenjem dekana i za razrješenjem rektora”, zaključio je akademik Mislav Ježić gostujući u televizijskoj emisiji za vrijeme ‘bune’ studenata.

Samoproglašeni plenum studenata i odmetnutih profesora

Dr. sc. Igor Peternel, dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) komentirao je da je, nakon razriješenja Vlatka Previšića, dekan razriješen, “ali na Filozofskom upravo počinje plenum studenata i odmetnutih profesora. Sada su pak nezadovoljni što je svjetonazorski pogrešan i Previšiću previše bliski prodekan postao dekan. Doduše u penziju ga ne mogu potjerati jer ima 43 godine. Možda je najbolje da skinu maske i izaberu Ranka Ostojića za dekana. Ionako će u SDP-u izgubiti!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Dodao je da je ljevica opravdano nervozna “jer gubi uporište po uporište i njihov društveni utjecaj svakodnevno je sve manji. Izgubili su utjecaj u vladi, kulturi specijalno, u Saboru, nemaju predsjednika republike, nemaju akademiju znanosti i umjetnosti, sveučilište, olimpijski odbor, društvo filmskih umjetnika, liječničku komoru… jednostavno padaju jer su im potrošene/ otrcane ideje i ljudi!”, zaključio je dr. sc. Peternel.

Podsjetimo, pobunjenička skupina koja se nastoji institucionalizirati revolucionarnim pojmom “plenum” te promicati kroz pripadajuću masu, navodnu “neposrednu demokraciju”, uzima se u medijima, Hini i javnoj televiziji kao relevantna institucionalna činjenica, društvena institucija i kategorija. Na FFZG-u studira preko 7500 studenata uz 500-tinjak profesora, ali redovito se prenose izjave nekakvih pobunjenika, možda i osoba koje uopće ne studiraju na Filozofskom fakultetu, dijele se majice s revolucionarnim porukama, a podršku im pružaju osobe i organizacije povezane sa SDP-om, pravnim sljednikom Saveza komunista Hrvatske.

Tako su se među pobunjenih dvjestotinjak mlađih osoba ispred zgrade FFZG-a na zadnjim prosvjedima mogli vidjeti “studenti” SDP-ovac Ranko Ostojić, izbačena SDP-ovka Aleksandra Kolarić, predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, te vječna prosvjednica Urša Raukar, kao i Branimir Pofuk.

Izvor: narod.hr