Broj zaraženih u splitskom domu za starije i nemoćne popeo se na 40

Foto: fah

U Hrvatskoj je u razdoblju od 24 sata potvrđeno 64 novih zaraza koronavirusom, 40 osoba se oporavilo, a jedna je preminula. Ukupno je zaraženih 1407, preminulih 20.

Koronavirusom je diljem svijeta zaraženo više od 1,5 milijuna ljudi, a ozdravilo je više od 330.000 oboljelih.

21,30 sati

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije objavio je nove informacije o zarazi u Domu za starije i nemoćne u Splitu.

Tijekom večeri pristiglo je još nekoliko pozitivnih nalaza. Pored prvotnih deset zaraženih štićenika doma, još 30 štićenika doma u Splitu je zaraženo koronavirusom, piše N1.

“Tijekom večeri dobili smo službenu potvrdu KBC-a Split o testiranju na preostalih 39 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Od njih 39, 30 osoba pozitivno je na koronavirus, 5 osoba ima negativan nalaz, a kod 4 osobe nalaz je +/- što znači da se kod njih testiranje mora ponoviti. Na dan 09.04.2020. na području Splitsko dalmatinske županije 276 osoba pozitivno je na koronavirus”, poručili su iz Stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Britanski premijer Johnson, zaražen koronavirusom, više nije na intenzivnoj njezi, javljaju mediji.

“Premijer je prebačen s odjela intenzivne njege na odjel na kojem će se pažljivo pratiti njegovo stanje tijekom rane faze oporavka”, rekao je glasnogovornik njegova ureda za BBC.

Boris Johnson je, podsjetimo, prije tri dana zbog pogoršanja simptoma premješten na odjel intenzivne njege u londonskoj bolnici. Dobio je terapiju kisikom, ali nije bio priključen na respirator.

20,30 sati

O eventualnom popuštanju mjera, ali i najnovijim informacijama oko domova za starije u Splitu, Koprivnici, Dubrovniku i Pločama za RTL je govorio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Kolega Capak me zvao i obavijesito o zbivanjima u Dubrovniku, odnosno u Pločama, sumnjama na potencijalne pozitivne bolesnike. Najvažnije je da epidemiolozi brzo naprave posao, naprave izvid, kontaktiraju kontakte i brzo odrede epidemiloške mjere. To se dosad pokazalo pozitivnim. Da, virus je ranije već ušao u naš zdravstveni sustav, sada i u domove, no to je bilo očekivano. Nismo bez razloga prije nekoliko dana govorili da ulazimo u najkritičnije razdoblje. Bilo je za očekivati da će ući u sustav, no radimo i dalje sve da na neki način spriječimo širenje virusa. Stvari ne smijemo prepustiti slučaju. Promptno postupanje i razmišljanje o mogućoj prisutnosti pozitivnih bolesnika sad je važno”, rekao je Beroš.

Epidemiološki nalaz doktora Bernarda Kaića o događanjima u Splitu je završen, potvrdio je Beroš.

“Gotov je, no on je samo jedan od elemenata na temelju kojih ćemo prosuđivati. Ima tu otvorenih pitanja na koja moramo dobiti odgovor. Ovaj nalaz se nije referirao na nečiju krivnju, njegov smisao su epidemiološki elementi, stvari vezane uz širenje infekcije u domu i prema djelatnicima, što je važno zadjelovanje i sprečavanje širenja virusa. Kada dobijemo sve odgovore bit ćemo u stanju donositi odluke”, rekao je ministar.

“Daleko smo od toga da je ovo crni scenarij, ali nalazimo se u kritičnom razdoblju. Imamo postojeće, ali i neke nove mjere. Kao što stalno govorimo ovih dana, naša osnovna intencija je da usporimo broj novooboljelih na dnevnoj bazi jer ćemo omogućiti sustavu da se adekvatno brine o bolesti. No upitno je koliko ćemo svim mjerama uspjeti utjecati na konačan doseg virusa u popualciji”, kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li uskoro, nakon što su se otvorile tržnice, očekivati još neko popuštanje mjera, Beroš je odgovorio da on o tome ne razmišlja.

“Moram razmišljati o onom što je aktualni trenutak, o ulazu virusa u zdravstveni sustav, u staračke domove. U mojoj glavi mjesta za popuštanje nema i neće biti. Stožer o tome razmišlja i sigurno će se popuštati prvenstveno kada epidemiološka situacija to bude dopuštala”, rekao je.

U nedjelju je Uskrs, a Beroš ima apela sa zve građane: “Ja sam inače na svom Hvaru, tamo imamo poznatu procesiju ‘Za Križen’, ali ove godine ne idem zbog situacije. Poručujem svima da poštuju mjere, neka proslave Uskrs, ali na dostojanstven način, u uskom obiteljskom krugu poštujući sve mjere jer je to najbolji način prevencije”.

18,20 sati

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je da je niz ljudi unio puno truda i rada da spriječi širenje koronavirusa na području županije. “Nažalost, unatoč tome, dogodio se ispad, odnosno upad koronavirusa u naš Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.”

“Mišljenja ravnatelja i epidemiologa o tome što se dogodilo u Domu za starije su kontradiktorna, konzultirao sam se s ministrima i dogovorili smo se da će ministarstva formirati jedno zasebno tijelo koje će dati svoje očitovanje na temelju kojeg ću ja donijeti odluku i sankcionirati one koji su u ovom lancu, ako jesu, napravili propust”, naveo je.

Vipe pročitajte ovdje.

17,40 sati

Večeras na Hvaru kreće procesija Za križen, na kojoj će iz svakog mjesta (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) sudjelovati po 15 sudionika, a za to imaju dozvolu Stožera civilne zaštite RH.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na press konferenciji Nacionalnog stožera rekao je da je Stožer dao dozvolu za procesiju jer taj taradicijski događaj stanovnicima Hvara puno znači.

“Točno je da je ovaj stožer dao dozvolu da se odradi taj tradicionalni događaj koji stanovnicma Hvara puno znači, naravno uz procjenu epidemiološke lokalne situacije i uz propisaivanje strogih mjera higijene i distanciranja”, rekao je Capak i pojasnio:

“Ta situacija je bila prodiskutirana na stožeru i donijeta je odluka da se dopusti procesija Za križen jer se radi o starom, zaštićenom običaju koji je prijavljen UNESCO-u. Dogovorili smo se da će se procesija održati, ali smo propisali da može sudjelovati svega 15 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a je još dodao da je na odluku utjecala i činjenica što na Hvaru nema potvrđenog nijednog pozitivnog slučaja.

15,40 sati

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež na koronavirus su pozitivna četiri djelatnika, no niti jedno dijete.

15,30 sati

Jubilarno 30. izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, koje se trebalo održati u Splitu od 20. do 27. travnja, odgađa se zbog pandemije koronavirusa, a novi termin odredit će se sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

15 sati

Zrakoplov Jasmin Airwaysa kojim je iz Tunisa doputovalo 12 hrvatskih državljana i dvoje državljana susjednih zemalja na povratku u matične zemlje sletio je u četvrtak oko 14,30 sati u riječku Zračnu luku na otoku Krku, doznaje se od ravnatelja te zračne luke Tomislava Palalića.

14,30 sati

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je u srijedu da nadolazeći uskršnji blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje.

”Svi koji planiraju kratko doći u Hrvatsku tijekom uskršnjih blagdana, molio bih da to ne učine – zbog sebe i onih koje bi htjeli vidjeti, ali i zbog toga što nije izvjesno hoće li se i pod kojim režimom moći vratiti u zemlje iz kojih bi došli. Ovo nije vrijeme za putovanje i opuštanje”, kazao je.

14,15 sati

107-godišnja Nizozemka oporavila se od koronavirusa i tako najvjerojatnije postala najstarija osoba na svijetu koja je preboljela Covid-19.

14 sati

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da u posljednja 24 sata imamo 64 novozaražena bolesnika. Od jučer je preminuo bolesnik u KB Dubrava, čime je broj preminulih 20.

“Ukupan broj iznosi 1407 oboljelih. 34 bolesnika su na respiratoru, a oporavljenih 219″, izvijestio je Vili Beroš.

Testirano je 555 novih uzoraka, a ukupno ih je provedeno 13.680.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su utvrđeni svi kontakti zaražene osobe u Domu za starije u Koprivnici. Za Split je rekao da je još troje štićenika prebačeno u bolnicu, ali još nema rezultata.

”U 8:30 me nazvala ministrica Bedeković, ja sam nazvao Capaka i on je odmah reagirao”, rekao je Beroš za slučaj u Koprivnici. Rekao je da nitko iz doma u Splitu nije kontaktirao epidemiologe. Potvrdio je da je zaraza ušla u Psihijatrijsku bolnicu za djecu u Zagrebu te izvijestio da je dio pacijenata premješten u Jankomir.

Ministrica Vesna Bedeković kaže da su svi domovi za starije i nemoćne dobili upute za pridržavanje mjera. Kaže da su u Ministarstvu osnovali poseban stožer za sve pružatelje usluga i korisnika s kojima stalno komuniciraju.

Stupila je na snagu i odluka o otvaranju tržnica, a danas, sutra i u subotu trgovine će raditi produljeno.

Beroš je naglasio da je Stožer civilne zaštite donio detaljne upute za postupanje u staračkim domovima.

”Međutim, Hrvatska nije izolirana i sama u ovoj borbi. U svim zemljama problem je sličan, infekcija ulazi u zdravstveni sustav i domove, ni mi nismo izolirani”, rekao je.

Kaže da su moguća dva scenarija unosa virusa – štićenici idu u bolnice, djelatnici odlaze kućama, u dućane…

”Ne možemo ih potpuno izolirati iako razmišljamo i o tome”, rekao je i naglasio da smo odolijevali ovakvim situacijama duže nego drugi. Kaže da svi moraju biti svjesni da kod svakog kašljanja i temperature trebaju sumnjati na koronavirus.

Ministrica Bedeković ističe da će svim potrebnim korisnicima biti pružena psihološka pomoć i podrška, a koemntirala je i nasilje u obitelji te kaže da nije primjećeno povećanje..

“U uvjetima izolacije, moramo voditi računa o rizičnima. Za nasilje nema opravdanja. Ohrabrujem sve da nasilje prijave, osobito susjedi, prijatelji, poznanici koji bi svaku sumnjivu situaciju trebali prijaviti. Izlazimo žurno i bez odgode na svaku dojavu.”

13,40 sati

U nekim dijelovima svijeta događa se ubijanje šišmiša, kao neopravdana mjera za suzbijanje epidemije – ne postoje dokazi kako se virus inicijalno prenio direktno sa šišmiša na čovjeka.

13,20 sati

U Španjolskoj su u četvrtak preminule 683 osobe od koronavirusa, što je pad u odnosu na prethodna dva dana, a ukupan broj žrtava dosegnuo je 15.238, pokazuju najnoviji podaci, a premijer Pedro Sanchez napokon je ustvrdio da “požar polako dolazi pod kontrolu”.

13,10 sati

PBZ grupa donirala je bolnicama 3,5 milijuna kuna, nakon što je milijun kuna donirala zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević.

13 sati

Zatvaranje knjižnica uslijed preventivnih mjera zbog koronavirusa nije zaustavilo i njihov rad, većina ih je izrazito aktivna na internetu, gdje nude niz usluga, od posudbi e-knjiga do zabavnih i edukativnih sadržaja na društvenim mrežama.

Knjižnice grada Zagreba najavile su da će povećavati ponudu posudbe svojih e-knjiga, kojih je sada dostupno oko šest stotina. Osigurale su snimke ranije održanih događanja te omogućile pregled Digitalizirane zbirke s mnoštvom knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura.

12,50 sati

U Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku danas se očekuje zrakoplov kojim će iz Tunisa doputovati skupina hrvatskih državljana i drugih putnika na povratku u matične zemlje, a dočekat će ih sve mjerodavne službe, izjavio je u četvrtak načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

12,40 sati

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW počet će proizvoditi maske kako bi zaštitio radnike i građane od širenja koronavirusa, izjavio je izvršni direktor Oliver Zipse.

12,20 sati

Štićenica Doma za starije i nemoćne u Koprivnici zaražena je koronavirusom, doznaje Glas Podravine i Prigorja. Radi se o ženi rođenoj 1938. godine koja je trenutno smještena u koprivničkoj bolnici. Žena je otprije teže bolesna, a stanje joj se počelo pogoršavati prošlog petka, potvrdila je Vesna Križan, ravnateljica županijskog Doma.

‘Čim smo saznali da je nalaz pozitivan, obavijestili smo sve službe, od Zavoda za javno zdravstvo, do Ministarstva. Tijekom dana djelatnici Zavoda će stići u Dom i uzeti potrebne briseve’, kazala je ravnateljica.

12,15 sati

Međunarodna robna razmjena naglo će pasti u 2020. zbog pandemije koronavirusa, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO), ukazujući na moguće paralele s financijskom krizom u 2008. ali i Velikom depresijom od prije 90 godina.

12,10 sati

U protekla 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije testirano je 34 osobe i evidentiran jedan novooboljeli pa se broj zaraženih koronavirusom popeo na 30.

12 sati

Hrvatska vojska pružit će potporu Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva osiguranjem helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva koji će biti prilagođeni za potrebe prevoženja životno ugroženih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

11,30 sati

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je pozvao građane da za vrijeme predstojećih uskrsnih blagdana ostanu doma te im poručio da je ključ uspjeha u borbi s pandemijom koronavirusa u njihovim rukama.

“Ključ uspjeha je u našim rukama. Ovih blagdana važnije je nego ikada ostati doma. Za zdraviju budućnost moramo djelovati sada i odlučno”, rekao je ministar na sjednici Vlade predstavljajući aktivnosti poduzete na suzbijanju epidemije u posljednjih tjedan dana.

Posebno je istaknuo dodatne napore u ukazivanju na lažne vijesti o koronavirusu i posljedice koje one ostavljaju.

“Lažne tvrdnje vezane uz pandemiju koronavirusa mogu ugroziti ljudske živote i dodatno jačaju anksioznost i paniku. Stoga pozivam na dodatni oprez i oslanjanje isključivo na službene izvore podataka”, rekao je Beroš.

11,10 sati

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je u četvrtak da se prema jutrošnjim podacima većina tržnica pridržava epidemioloških mjera, ali da se ponegdje to ne radi zbog čega je na takvim mjestima moguća obustava rada.

11 sati

Ruski trgovci zabilježili su veliki skok u prodaji alkoholnih pića u proteklih nekoliko tjedana kad su uvedene mjere ograničenja kretanja radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, a kupci su pohrlili da pojačaju svoje kućne zalihe votke, viskija i piva.

10,45 sati

Još troje štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu zbog sumnje na koronavirus prebačeno je u bolnicu, a kod četiri je djelatnice Doma potvrđena zaraza Covidom 19, doznaje se u četvrtak u KBC-u Split.

I oni su, kao i prethodno evakuiranih 49 umirovljenika, imali povišenu temperaturu zbog čega ih se kolima Hitne medicinske pomoći sinoć prebacilo na Kliniku za infektologiju splitske bolnice. U bolnici kažu da je stanje deset pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom za sada dobro.

10,40 sati

Još troje pacijenata zaraženih od koronavirusa izliječeno je u pulskoj Općoj bolnici čime je do sada u Istri izliječeno ukupno osamnaest osoba, izvijestio je u četvrtak ujutro Stožer civilne zaštite Istarske županje.

10,30 sati

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu približio se u četvrtak brojci od 1,5 milijuna, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins, pri čemu na SAD otpada oko 29 posto ukupnog broja zaraženih na svijetu.

10 sati

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini do četvrtka je povećan na 839, s 35 novih slučajeva u prethodna 24 sata, a u toj zemlji i dalje stižu kritike na račun neučinkovitog zdravstvenog sustava.

9,45 sati

Krapinsko-zagorska županija svojim je poljoprivrednicima spremna financijski pomoći u promociji proizvoda i razvoju proizvodnje, radi toga je župan Željko Kolar raspisao natječaj temeljem kojega poljoprivrednik može dobiti do 10 tisuća kuna potpore.

9,30 sati

Južnokorejske vlasti su izvijestile da je u posljednjih sedam tjedana u četvrtak zabilježen najmanji broj novih slučajeva zaraze koronavirusom.

9,15 sati

Johsonovo zdravstveno stanje, za vrijeme hospitalizacije na odjelu intenzivne njege zbog koronavirusa, poboljšalo se u četvrtak.

9,00 sati

Mačke se mogu zaraziti novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prijenosa virusa između čovjeka i kućnih ljubimaca.

8,40 sati

Kako bi doskočili pandemiji koronavirusa, koja je paralizirala svijet sporta, u Keniji je održan polumaraton na kojem su atletičari trčali sami svaki na svojoj lokaciji.

8,36 sati

Irski rock sastav U2 donirao je 10 milijuna dolara za borbu protiv koronavirusa u Irskoj, objavili su mjesni mediji.

8,16 sati

Zbog velikog pada prometa i neizvjesnosti oko pandemije Covida-19, turistička industrija uspjet će se pripremiti za ‘sutra’, odnosno za nastavak poslovanja u budućnosti samo uz zajedničke napore s vladama, poruka je s prve digitalne svjetske konferencije o turističko-hotelskoj industriji “Hospitality Tomorrow”.

8,00 sati

Tržnice rade pod posebnim uvjetima, a trgovine u četvrtak, petak i subotu rade od 7 do 20 sati.

7,55 sati

Kina je u srijedu predstavila nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kontrolom asimptomatskih “tihih prenosioca” koronavirusa, dok zemlja bilježi blagi rasta broja oboljelih.

7,53 sati

Slovenski lingvisti rade na izradi malog “koronaječnika” kako bi ispravili anglizme ili nespretne posuđenice koje su se uvriježile u vrijeme pandemije Covida-19 u domaćem tisku i kod običnoga puka, poput socijalne distance ili samoizolacije.

7,43 sati

Nošenje zaštitnih maski u Španjolskoj nije obvezno jer ih nema dovoljno, no nakon što se premijer Pedro Sánchez prvi put pojavio u javnosti prekrivenog lica počela je rasprava o njihovom korištenju.

7,30 sati

O stanju u Splitu u RTL Direktu govorio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

“Prva informacija je bila da je samo jedan kat u opasnosti i da njih oko 20 ima temperaturu, ali postoje i na četvrtom katu tri štićenika s temperaturom, uzet im je bris i napravljena je dijagnostika pa ćemo nakon nje znati više, nadamo se da su negativni. Osoblje koje je završilo smjenu u nedjelju, ima pozitivnih, njih četvero. Oni koji su ovaj tjedan preuzeli smjenu, nemaju simptome. U ovom trenutku je jako teško provjeriti da se zvalo epidemiologe, a i oni su rekli da je temperatura blaga pa neka se prati i kasnije nazove, no nitko nije zvao.”, rekao je Capak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr