U svijetu više od 3,1 milijuna zaraženih: Europa prva po broju žrtava

epaselect epa08391671 A Romanian market worker pushes a trolley full of potatoes during the shopping interval for the elders at a central market in Bucharest, Romania, 29 April 2020. According to the latest military ordinance issued by the government, the elderly over 65 years are allowed to leave their house and go shopping from 7 to 11 am, and from 7pm to 10pm. Traders are obliged to serve the elderly in priority. The movement of persons older than 65 years is also allowed outside these intervals, in the interest of work or for emergencies or medical treatments that cannot be postponed. Romania's 19 million inhabitants are living under a full national lockdown in a bid to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/ROBERT GHEMENT

Trenutno je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 2062 osoba zaraženih koronavirusom, a 1288 osoba je ozdravilo. U posljednja 24 sata, broj novoboljelih porastao je za 15.

Šezdeset i sedam osoba je preminulo. 19 osoba je trenutačno na respiratoru.

22,30 sati

Odluka slovenske vlade o zabrani kretanja izvan matičnih općina, uvedena 18. ožujka, od četvrtka prestaje vrijediti, objavio je u srijedu navečer premijer Janez Janša i najavio nova popuštanja mjera.

21 sati

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu dosegnuo je u srijedu navečer 3.167.448 , a žrtava 224.562, od čega je više od polovice u Europi prema podacima sveučilišne bolnice John Hopkins.

U Europi je zabilježeno više od 130 tisuća smrtnih slučajeva od koronavirusa.

20 sati

Policijski sat ponovno će se uvesti u prva tri dana svibnja u Federaciji BiH radi suzbijanja koronavirusa tijekom praznika, a nakon četrdesetak dana počet će raditi mali obrti, objavljeno je u srijedu nakon sjednice Stožera Civilne zaštite tog entiteta.

19,45 sati

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćio je da će u četvrtak okupiti stručnjake odbora za izvanredna stanja kako bi tri mjeseca nakon proglašenja globalne zdravstvene opasnosti od koronavirusa procijenili razvoj pandemije.

19,30 sati

U Italiji je u posljednja 24 sata registrirano 2,086 novih slučajeva koronavirusa, što daje ukupan broj od 203.591. Preminule su 323 osobe, a od početka pandemije u Italiji je preminulo 27.682 osoba. Ozdravilo je ukupno 71.252 osoba. Italija je jedna od najpogođenijih država koronavirusom. Jedino Sjedinjene Države broje više mrtvih, a samo SAD i Španjolska više zaraza.

19 sati

Britanija je retrospektivno revidirala brojke od prve smrti 2. ožujka 2020. godine. Do 17 sati u utorak u Velikoj Britaniji umrlo je 26.097 pacijenata u bolnicama, domovima za starije i široj zajednici, javlja Guardian. Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima drugi najviši službeni broj smrtnih slučajeva Covid-19 u Europi nakon Italije.

18,20 sati

Milanska Scala, slavna talijanska operna kuća koja je od izbijanja pandemije izgubila 23 milijuna eura prihoda, nada se da će otvoriti vrata u rujnu Verdijevim Requiemom, rekao je u srijedu njezin intendant, Francuz Dominique Meyer.

18 sati

Digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa “Andrija” od sada komunicira i mjere zaštite za domove za starije i nemoćne te ostale pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, priopćilo je u srijedu Ministarstvo uprave.

Ta se digitalna platforma u suradnji s partnerima projekta kontinuirano prati i nadograđuje, pa od danas “Andrija” omogućuju djelatnicima domova za starije bolje razumijevanje protokola zaštite i testiranja, kaže se u priopćenju.

Komuniciranjem s “Andrijom” djelatnici mogu dobiti jasnu informaciju u kojem se statusu nalaze i što trebaju činiti kako bi ispravno pratili protokol i pridržavali se svih sigurnosnih uputa i mjera.

17,50 sati

Pandemija koronavirusa ozbiljna je prijetnja primanjima 1,6 milijardi radnika u neformalnom gospodarstvu koji čine čak polovinu svjetske radne snage, upozorila je u srijedu Međunarodna organizacija za rad (ILO).

17,35 sati

U odnosu na posljednje informacije koje je objavio Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije još je jedna osoba preminula od posljedica COVID-19 infekcije. Riječ je o korisnici doma za starije iz Ploča, 1938. godište, priopćili su iz tog lokalnog stožera.U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno je umrlo 7 osoba od posljedica koronavirusa.

17,30 sati

Otpornost zemalja na pandemiju novog koronavirusa ne ovisi samo o broju bolničkih kreveta i prohodima, već i o čimbenicima koji su pali u drugi plan, poput dostupnosti interneta ili ovisnosti pojedinih zemalja o turizmu kao što je slučaj s Hrvatskom, objavila je u srijedu UN-ova agencija.

17 sati

Ograničenja putovanja treba ukinuti što je moguće prije i pritom treba izbjeći diskriminaciju na temelju državljanstva, izjavila je u srijedu potpredsjednica Europske Komisije (EK) Vera Jourova.

Izvršno tijelo EU-a je na redovnoj tjednoj sjednici raspravljalo o turizmu, jednom od najpogođenijih sektora zbog pandemije koronavirusa.

“Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegij povjerenika smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što prije, izbjegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na temelju državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju”, rekla je Jourova nakon sastanka.

Dodala je da se nije razgovaralo o ideji tzv. covid-19 putovnice koja bi vrijedila za sve zemlje EU-a pri odlasku i dolasku turista.

16,40 sati

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je u srijedu da je pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi se mogli ukrcati na brodove u međunarodnoj plovidbi.

“Pomorci, kao specifična skupina radnika, suočeni su s brojnim zahtjevima za provedbu raznih testiranja a posebno u trenutnim okolnostima, gdje većina brodara zahtjeva da prije ukrcaja imaju negativan test na SARS-CoV-2 izrađen PCR metodom”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

16 sati

Eksperimentalni protuvirusni lijek tvrtke Gilead remdesivir ublažio je simptome kod pacijenata oboljelih od Covida-19 koji su lijek dobili rano više nego kod onih koji su ga dobili kasnije, objavila je u srijedu tvrtka.

15,45 sati

Francuska će postrožiti pravila kako bi spriječila beskrupulozna preuzimanja domaćih tvrtki u vrijeme koronakrize, rekao je u srijedu ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

15,40 sati

Grčka se nada dolasku turista u srpnju, ali hotelijeri očekuju sumornu sezonu i strahuju da će zbog pandemije koronavirusa plaže biti prazne.

15,35 sati

Njemačka vlada računa ove godine na recesiju i pad BDP-a od 6,3 posto, priopćio je u srijedu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

15,30 sati

U Sloveniji je u zadnja 24 sata 10 novih slučajeva oboljelih od Covida-19, objavila je u srijedu slovenska vlada koja postupno  ublažava mjere uvedene zbog pandemije koronavirusom te će danas razmotriti i onu koja se odnosi na smanjenje ograničenja kretanja.

15,25 sati

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore očuvanje radnih mjesta za ožujak, koji pokazuje da je potporu od 3.250 kuna po zaposlenom dobilo 83.955 poslodavaca.

15,20 sati

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u srijedu da će Stožer oko 11. svibnja, kad počinje posljednja etapa prve faze popuštanja epidemioloških mjera, razmotriti ukidanje sustav e-propusnica za kretanje državom.

“Nama je cilj da se normalizira što je moguće više toga. To će ovisiti o epidemiološkoj slici”, poručio je.

Božinović je istaknuo kako je nužno proći prvu fazu popuštanja mjera na način da se iz te prve faze krene prema što većem popuštanju.

”Dokle god držimo ovu epidemiološku situaciju, idemo dalje u popuštanja. Svi imamo sti cilj, ali ne smije ga ništa kompromitirati”, dodao je.

Upitan zašto je u nekim trgovinama na tržnicama dozvoljen rad, dok drugima nije, Božinović je kazao kako nema razloga da trgovine ne rade ukoliko poštuju epidemiološke preporuke.

15,00 sati

Kompanija Jadranka d.d. i humanitarna udruga Cro Unum donirali su u srijedu Kliničkoj bolnici Dubrava višeslojni CT uređaj General Electric Healthcare Revolution ACT, kako bi osigurati pretrage za COVID-pozitivne pacijente i one koji nisu zaraženi.

Šest tisuća zaštitnih maski donirao je Dubrovniku kineski ‘grad prijatelj’ Sanya, a to je druga međunarodna donacija Dubrovniku u jeku borbe protiv širenja koronavirusa, nakon donacije od osam tisuća maski iz grada Yangzhoua.

Stožer Civilne zaštite Varaždinske županije izvijestio je u srijedu da u toj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uoči 1. svibnja, podsjetili su da je park šuma Trakošćan i nadalje zatvorena za posjetitelje. U Varaždinskoj županiji ukupno je dosad oboljelo 46 osoba, a njih 30 je ozdravilo.

14,00 sati

U Hrvatskoj je 15 novozaraženih, ukupno 2062

Hospitalizirano je 269 pacijenata. Na respiratoru je 19 osoba. Ozdravljenih je 1288 osoba. Ukupan broj preminulih je 67, a danas je četvero preminulih.

“Imali sastanak s Ministarstvom obrazovanja na kojem su tražene izmjene dokumenta. Epidemiološka služba na tome radi i sutra je spremno za objavljivanje. Detalje smo neke otkrili. Svi će to sutra moći vidjeti”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

13,00 sati

Karlovačka županija nema novooboljelih Covidom-19, broj zaraženih ostaje 31, a županijski Stožer civilne zaštite u srijedu ističe da je to rezultat na vrijeme poduzetih sigurnosnih mjera, pa nije bilo prodora virusa ni u inače vrlo izložen zdravstveni sustav.

Glasnogovornica Stožera Ivana Rumenović Novinić rekla je da e jedan zdravstveni djelatnik, stomatolog, bio zaražen, ali se  zarazio na sportskom događaju.

“Važno je reći da se prijelaz infekcije nije dogodio s pacijenata na medicinsko osoblje u zdravstvenim ustanovama, iako je bilo i hitnosti i drugih kontakata s oboljelima“, dodala je.

Županijki  Stožer također najavljuje kako je izvjesno da se zdravstveni sustav priprema za rad u punom opsegu“.

U svim domovima zdravlja na području Karlovačke županije stanje je uredno te se rad odvija u predviđenom opsegu i uz primjenu propisanih mjera zaštite, a povećao se i broj pacijenata u ordinacijama i u dijagnostičkim laboratorijima. Pacijenti se propuštaju u ambulante „po zadanim zaštitnim mjerama“, ističu iz županijskog Stožera CZ.

Djelatnici Policijske uprave karlovačke nisu u protekla 24 sata zabilježili niti jedno kršenje epidemioloških zaštitnih mjera.

Od 31 zaražene osobe bolnički se još liječe tri, osam osoba se liječi u kućnoj izolaciji, 19 je njih izliječeno, a jedna je umrla.

12,25 sati

U splitskoj bolnici umrle su tri osobe zaražene koronavirusom, od kojih su dvije štićenice domova za starije u Splitu i Makarskoj, a u zadnja 24 sata zaražene su nove tri osobe pa je ukupan broj oboljelih u županiji 477.

Iz splitsko-dalmatinskog županijskog Stožera za civilnu zaštitu u srijedu navode da su jučer umrle 92-godišnja korisnica Doma za starije u splitskoj Vukovarskoj ulici te 84-godišnja korisnica Doma u Makarskoj, kao i 76-godišnji muškarac iz Splita.

Svi oni su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni na covid infekciju.

Od ukupno 204 obrađena testa, za tri osobe potvrđena je zaraza koronavirusom, svi su iz Splita, a među novooboljelima su dvije medicinske sestre iz splitskog KBC-a.

U Stožeru kažu kako je u županiji dosada ukupno izliječena 231 zaražena osoba, 95 osoba je hospitalizirano, osam ih se nalazi na respiratoru i to šest iz Splitsko-dalmatinske i dvije iz Šibensko-kninske županije.

U samoizolaciji su 104 zdravstvena djelatnika, dok se sedam osoba nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Sinoć je ministar zdravstva Vili Beroš izjavio kako je u KBC Split koronavirus “ušao” na plućni odjel, gdje je zaraženo petero djelatnika, dok je devet bolesnika koji su bili s njima u kontaktu testirano i nalazi su se pokazali negativnima.

12,20 sati

Farmaceutska kompanija Pliva donirala je zdravstvenom sustavu lijekove azitromicin i hidroksiklorokin za liječenje najtežih pacijenata te dodatne količine dezinficijensa za povećavanje sigurnosti pacijenata i svih zdravstvenih djelatnika, priopćila je u srijedu Pliva.

“Ponosni smo što na ovaj način možemo dati doprinos borbi protiv COVIDA-19 te liječnicima, drugim zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima nadležnih službi olakšati svakodnevno obavljanje posla”, rekao je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan, izrazivši nadu da će donirana sredstva doprinijeti očuvanju i unapređenju zdravlja populacije.

Također, kompanija je donirala dezinficijense brojnim službama koje doprinose borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj, poput Crvenog križa i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” za što bolju zaštitu tijekom provođenja svakodnevnih aktivnosti.

Otvorila je i zaseban bankovni račun namijenjen uplatama Plivinih zaposlenika za borbu protiv koronavirusa. Njezini su zaposlenici, uz pomoć same Plive i članova Plivinog sportskog društva, prikupili 150.000 kuna i uplatili ih kao doprinos nacionalnoj borbi protiv tog virusa.

Ukupna vrijednost prikupljenih i doniranih sredstava doseže milijun kuna.

Također, Pliva je istaknula da su neki zaposlenici odlučili volontirati kako bi pomogli onima kojima je potrebna dodatna pomoć.

“Želimo iskoristiti ovu priliku i zahvaliti svima onima koji u ovom trenutku brinu za naše zdravlje i sigurnost – svim zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima nadležnih službi koji svojim radom čine sve kako bi zaštitili nas i naše zdravlje te nam omogućili da što prije zajedno izađemo iz ove situacije kao pobjednici”, stoji u priopćenju.

12,15 sati

Načelnik Županijskog stožera Istarske županije Dino Kozlevac rekao je u srijedu da nema novozaraženih koronavirusom u toj županiji te je pozvao Istrane da se pridržavaju mjera i ne okupljaju u grupama većim od pet ljudi poručivši kako ovaj 1. svibnja treba proći bez roštiljanja.

“Unutar 24 sata ispitano je 44 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. U Istri nema novooboljelih, a trenutno je na ispitivanju 25 uzoraka brisa zbog sumnje na COVID-19”, rekao je Dino Kozlevac na konferenciji za novinare u Puli dodavši kako se mirna i stabilna epidemiološka situacija nastavlja.

On je istaknuo kako Stožer nakon prve faze popuštanja mjera pomno prati mobilnost građana koji su, kako je rekao “disciplinirani, pridržavaju se organizacijskih i tehničkih mjera te nema velikog kršenja mjera”.

“U izradi su upute za drugi krug popuštanja mjera koji će biti od 4. svibnja. Mole se građani da se pridržavaju mjera posebno okupljanja u većem broju. Dozvoljeno je okupljanje do pet 5 ljudi na jednome mjestu. Dakle, hodajte, krećite se ali se ne zadržavajte, ne budite u grupama i bez roštiljanja za 1. svibnja”, pooručio je Kozlevac.

Ukupno su u Istri od početka epidemije izliječene 82 osobe koje su bile pozitivne na covid-19 te je trenutno samo još jedan pacijent hospitaliziran u pulskoj bolnici.

12,10 sati

Nijedna nova osoba u zadnja 24 sata nije zaražena u Zagrebačkoj županiji, u kojoj je dosad zaraza koronavirusom potvrđena za ukupno 129 osoba.

Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je priopćio kako je u odnosu na jučer još osam osoba izliječeno, ukupno njih 58, a dosad su umrle tri osobe.

Građane pozivaju da poštuju epidemiološke upute te da svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

12,00 sati

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su na području Šibensko-kninske županije, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Riječ je o dvije osobe s područja Općine Biskupija koje su kontakti prethodno oboljele osobe povezane s kninskom bolnicom, te jednoj osobi s područja Drniša, također kontakt s prethodno oboljelom.

Od početka epidemije županija bilježi ukupno 89 zaraženih osoba, od kojih je 41 ozdravila.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice ‘leže’ četiri pacijenta, od kojih je jedan i dalje na respiratoru, a dva pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se nalaze na respiratoru u splitskom KBC-u.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 77 osoba, od kojih su 42 kontakt s oboljelima. Do danas je u županiji uzeto 1357 uzoraka na testiranje.

U protekla 24 sata šibensko-kninska policija je zaprimila je jednu dojavu o kršenju mjere samoizolacije, temeljem koje je provjerom na terenu utvrđeno da nije bilo kršenja izrečene mjere.

11,10 sati

U Ličko-senjskoj županiji jedanaesti dan zaredom nitko novi nije obolio od covida-19, a pod aktivnim epidemiološkim mjerama sa samoizolacijom još je 167 osoba.

U županijskom Stožeru civilne zaštite u srijedu kažu kako od ranije uzetih uzoraka na testiranje čekaju laboratorijski nalaz za pet osoba.

Ukupno su dosad oboljele 22 osobe, od kojih su tri izliječene.

U zadnja 24 sata policija je utvrdila jedno nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije, ali nije utvrđeno nijedno kršenje odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka bez propusnice.

11,00 sati

Trinaesti dan zaredom na području Brodsko-posavske županije nema novozararaženih koronavirusom, pa je ta županija s dosad ukupno zaraženih 20 osoba i dalje pri dnu hrvatskih regija po broju oboljelih.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u srijedu navode kako ova statistika pokazuje da su propisane mjere polučile dobre rezultate.

Do sada je u županiji ukupno izliječeno pet osoba.

Sve žurne službe i druge institucije u sastavu Stožera provode svoje redovne aktivnosti sukladno novim propisanim mjerama i odlukama Nacionalnog stožera.

U Stožeru napominju kako su od ponedjeljka na snazi nove odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine, o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, o posebnom načinu rada tržnica.

Podsjećaju i da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama izdao posebne naputke i preporuke koje se primjenjuju od ponedjeljka.

Ponovno apeliraju na sve poslodavce, trgovce, organizatore sportskih i kulturnih događanja, prodavače na tržnicama, ugostitelje kao i sve stanovnike županije te sve one čiji se način rada definira ovim odlukama da se pridržavaju propisanih mjera.

10,30 sati

Iz Županijskog stožera Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije u srijedu su izvijestili da Nacionalni stožer Civilne zaštite nije prihvatio njihov prijedlog da se ukinu e-Propusnice između te županije, Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Stožer Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije je 26. travnja predložio Nacionalnom stožeru da ukine nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj odnosno da ukine e-Propusnice za kretanje između Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba te između Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Iz Nacionalnog stožera dobili su odgovor da će taj prijedlog razmotriti nakon treće faze mjera popuštanja.

S obzirom da su Grad Zagreb i Zagrebačka županija već spojeni u jedinstvenu zonu, daljnje spajanje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom Nacionalni stožer Civilne zaštite razmatrat će nakon planirane treće faze mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19., stoji u odgovoru Nacionalnog stožera.

9,30 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je jednoj novoj osobi iz Nuštra, pa je ukupno u županiji 40 oboljelih.

Iz županijskog Stožera civlne zaštite priopćili su u srijedu kako ne bilježe nove izliječene osobe, kojih je do sada ukupno 11, a nema ni hospitaliziranih osoba u županijskoj bolnici u Vinkovcima.

U zadnja 24 sata na covid-19 testirane su 33 osobe, odnosno njih ukupno 1005.

U samoizolaciji je 340 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju te zaštitne mjere.

Objekti za karantenu građana te za karantenu vozača u županiji su “demobilizirani”.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja zaprimile su 20 poziva sa sumnjom na zarazu.

Od ukupnog broja pozitivnih koronavirusom se zarazilo deset zdravstvenih radnika, među njima dva liječnika, četiri medicinske sestre ili tehničari, tri druga zdravstvena i jedan nezdravstveni radnik.

Nijedan zdravstveni djelatnik nije u samoizolaciji.

8,34 sati

“Rezultati su dobri, ali nam se situacija može promijeniti ako se ne budemo pridržavali”, kazala je Maja Grba Bujević u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a.”Pozivam sve gledatelje da ako uoče anomalije, neka slikaju i pošalju u Stožer, idemo svi raditi na tome da nam se virus ne proširi”, dodala je.

“Iduća dva tjedna su ključna. Uvijek ima nekih ekstrema, ali hrvatskom narodu kapa do poda. Sve je bilo teško promijeniti, život iz temelja. Moje divljenje ide prema svim ljudima koji su u samoizolaciji. Moramo se složiti da zaslužujemo visoku ocjenu”, dodala je. “Silno se veselimo kada budemo imali nula oboljelih”, kazala je.

“Najvažnije je ona distanca fizička, kada se radi o zatvorenom prostoru stavite platnene dvostruke maske, moraju biti pamučna. Ako imamo tu masku onda smo zaštićeni u velikom postotku. Treba znati kako se koristi. Sada kažemo, sada moramo ljudima dati mogućnost da idu na posao i druge aktivnosti. Treba oprati ruke prije stavljanja maske i onda se stavi iza uha, mora pokriti sve, skine se, stavi u vrećicu i kada se dođe doma opet se opere, dovoljno je na 60 stupnjeva ili prokuhati”, kazala je.

8,21 sati

U Zagrebu su u promet puštene prve tri tramvajske linije, broj 3, 5 i 14, koje će u ovoj fazi dijelom prometovati izmijenjenim trasama slobodnim prometnim koridorima i to prema nedjeljnom rasporedu vožnje, priopćio je u utorak navečer Zagrebački električni tramvaj (ZET).

8,20 sati

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako je HZJZ dovršio nacrt preporuka za državnu maturu i funkcioniranje škola, koje su upućene Ministarstvu znanosti i obrazovanja na primjedbe i komentare, a konačne će preporuke biti objavljene u četvrtak.

8,10 sati

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na reaktivaciju zdravstvenog sustava ocjenivši da sustav nije preoptrećen brojem bolesnika s COVID-19 i postupno će se primati prioritetni bolesnici s lista čekanja, a potvrdio je i kako je u KBC-u Split pet djelatnika korona pozitivno.

8,00 sati

Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je u utorak mjeru zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije, čime su ukinute tri zone e-Propusnica i uspostavljeno slobodno kretanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr