12. travnja sveti Zenon – tko je sveti biskup iz početaka Crkve?

Foto: Remid67, wikimedia commons

Najpouzdaniji podaci o životu svetog Zenona i djelovanju jesu njegovi govori i teološke rasprave. Najvjerojatnije je rodom iz Afrike i kao biskup djelovao je u Veroni u razdoblju od 362. do 380. godine. Sveti Ambrozije u jednom svom pismu za njega piše kako je „svete uspomene”. Zenon je revnovao oko pridizanja klera i puka živom i pisanom riječi, svojom odlučnošću i kreposnim životom te darežljivošću prema siromasima i potrebnima. U Veroni je sagradio prvu crkvu i glavni je zaštitnik grada i biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimski martirologij kaže kako je umro mučeničkom smrću za cara Galijena.

Župna crkva u Brtonigli nosi ime Svetog Zenona, biskupa iz Verone kojeg i ovaj istarski gradić slavi kao svog zaštitnika. Najstariji dokument o župnoj crkvi u Brtonigli u kojem se spominje svećenik Lastigna “plebano Ecclesiae S. Zenonis de Ortoneglo” potječe iz 1337. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.