13. ožujka 1881. Sankt Peterburg – ljevičarski ekstremisti eksplozivom ubili cara Rusije

Foto: Wolfgang Moroder, wikimedia commons

Kad se razišao dim čulo se carevo zapomaganje. Imali su što vidjeti – car je ostao bez obje noge, a iz batrljaka mu je tekla krv. Još je bio živ, pa su ga stavili na kočiju i prevezli u palaču. Bez nogu, s rastrganom utrobom i unakaženim licem primio je posljednju pričest i bolesničko pomazanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atentatori su pripadali ekstremističkoj ljevičarskoj skupini koja je bila za socijalističku nasilnu revoluciju. Zanimljivo je da je jedan od vođa atentatorske ćelije bio Aleksandar Uljanov – Lenjinov rođeni brat.

Na današnji dan 1881. u atentatu je ubijen ruski car Aleksandar II. Romanov. Taj car, otprilike vršnjak britanske kraljice Viktorije, a koju je jedno vrijeme namjeravao i oženiti i tako ujediniti prijestolja Rusije i Britanije, vozio se na današnji dan kočijom na jednu vojnu smotru. Ništa se nije prepuštalo slučaju, pa je kočija bila oklopljena (dar francuskog cara Napoleona III.), a sa carem je u njoj sjedilo šest kozaka kao osobna zaštita. Iza nje vozili su se još i šef carske garde i šef policije.

Uz rubove ceste kojom su prolazili bili su pločnici za publiku. Iznenada je jedan mladić bacio pred kočiju paket eksploziva. Paket je eksplodirao pod konjskim nogama, no nije teško oštetio oklopljenu kočiju. Ipak, car i kozaci izašli su iz nje da istraže incident. Uhitili su mladića, no tada je neočekivano jedan drugi mladić bacio nešto caru pod noge. To je također bio eksploziv i njegova detonacija bacila je cara na tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se razišao dim čulo se carevo zapomaganje. Imali su što vidjeti – car je ostao bez obje noge, a iz batrljaka mu je tekla krv. Još je bio živ, pa su ga stavili na kočiju i prevezli u palaču. Bez nogu, s rastrganom utrobom i unakaženim licem primio je pričest i bolesničko pomazanje. Umro je u roku od 15 minuta. Kasnije se saznalo da je na mjestu atentata skriven čekao čak i treći atentator s eksplozivom, za slučaj da obojica prije njega ne uspiju.

Atentatori su pripadali ekstremističkoj ljevičarskoj skupini koja je bila za socijalističku. revoluciju. Zanimljivo je da je jedan od vođa ćelija bio Aleksandar Uljanov – Lenjinov brat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.