13. studenoga 1775. – Amerikanci okupirali kanadski Montreal

Foto: Charles William Jefferys (1869.–1951.)

Nakon osvajanja Montreala, američki general Montgomery pozvao je Kanađane da se dobrovoljno pridruže novostvorenom SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odaziv, međutim, nije bio velik!

Na današnji dan 1775. dogodio se jedan od najneobičnijih događaja u američkoj povijesti ratovanja. Naime, američka je vojska osvojila kanadski grad Montreal. Malo kome je uopće poznato da su mlade Sjedinjene Američke Države izvršile invaziju na Kanadu, i to čak prije službenog proglašenja svoje nezavisnosti (slavna američka Deklaracija nezavisnosti izglasana je tek sljedeće godine!).

Američku vojsku vodio je prema Kanadi general Richard Montgomery. Vojska je krenula iz poznate tvrđave Ticonderoga logičnim putem kroz dolinu rijeke Richelieu, koja vodi iz područja današnje američke savezne države New York ravno na sjever prema Kanadi. Na današnji je dan grad Montreal osvojen bez većeg otpora. Naime, britanska vojska koja je branila grad zaključila je da područje nije prikladno za obranu, pa se radije predala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, zanimljivo je da ime Montreala dolazi od francuske riječi Mont Royal, što znači “kraljevsko brdo”. Riječ je o troglavom brdu koje se nalazi u središtu tog grada i po kojem je čitav grad dobio ime. Danas je Montreal drugi po veličini grad u Kanadi.

Nakon osvajanja Montreala, američki general Montgomery pozvao je Kanađane da se dragovoljno pridruže novostvorenom SAD-u. Odaziv, međutim, nije bio velik. Čitava američka invazija na kraju je propala i zbog toga Kanada danas nije u sastavu SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.