20. listopada blaženi Jakov Kern – umro u 27. godini od posljedica rana u I. svjetskom ratu

Foto: Josef Henk www.commons.wikimedia.org

Blaženi Jakov (Francesco Alessandro) Kern, svećenik Reda Premonstratenza. Još kao student mobiliziran je i poslan na bojište u Prvom svjetskom ratu.  Bio je teško ranjen i nakon rata svom se marljivošću posvetio pastoralnom radu koji je obavljao kratko vrijeme. Pogodila ga je duga i neizlječiva bolest koju je prihvatio hrabra duha i u mirnoj poslušnosti Božjoj volji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakov Kern (Breitensee, 11. travnja 1897. – Beč, 20. listopada 1924.), austrijanski član franjevačkog svjetovnog reda. Proglašen je blaženim 21. lipnja 1998.

Rođen je u Breitenseeu, današnjem zapadnom dijelu Beča. Na krštenju je dobio ime Franjo Aleksandar (Franz Alexander). Odrastao je u katoličkoj pobožnoj obitelji. U dobi od deset godina ulazi u malo sjemenište nadbiskupije u Hollabrunnu. U dobi od petnaest godina, pridružio se franjevačkom svjetovnom redu. Dana 20. listopada 1917. upisao se na Teološki fakultet Sveučilišta u Beču i ušao u sjemenište. Tri godine kasnije ulazi u premonstratenški red i uzima ime Jakov. Dana 23. srpnja 1922. Kern je zaređen za svećenika u katedrali sv. Stjepana u Beču.

Umro je u operacijskoj dvorani tijekom operacije (zbog starih ratnih rana iz I. svjetskog rata) u Beču 20. listopada 1924. godine. Pokopan je u Gerasu u Donjoj Austriji, gdje se čuvaju njegove relikvije. Beatificirao ga je papa Ivan Pavao II., 21. lipnja 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.