20. listopada blaženi Jakov Kern – umro u 27. godini od posljedica rana u I. svjetskom ratu

Foto: Josef Henk www.commons.wikimedia.org

Blaženi Jakov (Francesco Alessandro) Kern, svećenik Reda Premonstratenza. Još kao student mobiliziran je i poslan na bojište u Prvom svjetskom ratu.  Bio je teško ranjen i nakon rata svom se marljivošću posvetio pastoralnom radu koji je obavljao kratko vrijeme. Pogodila ga je duga i neizlječiva bolest koju je prihvatio hrabra duha i u mirnoj poslušnosti Božjoj volji.

Jakov Kern (Breitensee, 11. travnja 1897. – Beč, 20. listopada 1924.), austrijanski član franjevačkog svjetovnog reda. Proglašen je blaženim 21. lipnja 1998.

Rođen je u Breitenseeu, današnjem zapadnom dijelu Beča. Na krštenju je dobio ime Franjo Aleksandar (Franz Alexander). Odrastao je u katoličkoj pobožnoj obitelji. U dobi od deset godina ulazi u malo sjemenište nadbiskupije u Hollabrunnu. U dobi od petnaest godina, pridružio se franjevačkom svjetovnom redu. Dana 20. listopada 1917. upisao se na Teološki fakultet Sveučilišta u Beču i ušao u sjemenište. Tri godine kasnije ulazi u premonstratenški red i uzima ime Jakov. Dana 23. srpnja 1922. Kern je zaređen za svećenika u katedrali sv. Stjepana u Beču.

Umro je u operacijskoj dvorani tijekom operacije (zbog starih ratnih rana iz I. svjetskog rata) u Beču 20. listopada 1924. godine. Pokopan je u Gerasu u Donjoj Austriji, gdje se čuvaju njegove relikvije. Beatificirao ga je papa Ivan Pavao II., 21. lipnja 1998. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr