23. svibnja 1915 – Italija objavila rat Austro-Ugarskoj i Soča postaje grobnica tisuća Hrvata

Italija je 23. svibnja 1915. objavila rat svojoj bivšoj saveznici Austro-Ugarskoj, a kasnije i Njemačkoj. Bio je to šokantan obrat na međunarodnoj političkoj sceni jer su te dvije države imale ugovor iz 1882. koji je nalagao uzajamnu pomoć Njemačke, Austro-Ugarske i Italije u slučaju napadaja na jednu od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvećim dijelom bila je to posljedica „tajnog Londonskog ugovora“ sklopljenog mjesec dana prije toga 26. travnja 1915. između tri vodeće sile u taboru Antante: Francuske, Rusije i Velike Britanije s Italijom.

Sadržaj tog ugovora prezentiran je međunarodnoj javnosti u Rusiji nakon Oktobarske revolucije 1917. Javnost u Europi i SAD-u bila je zgrožena međunarodnim spletkarenjem velikih sila i besprizornim prekarajanjem granica, te ‘trgovanjem teritorijima’.

Italiji su, za ulazak u rat protiv Austro-Ugarske, obećana bezobrazno velika teritorijalna širenja u Europi, poglavito u području Austro-Ugarske, ali i u Maloj Aziji ako se bude dijelilo Osmansko Carstvo, kao i u Africi prilikom diobe njemačkih kolonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak Italije u rat i strahovite posljedice za hrvatski narod

Ulazak Italije u rat imao je osobit utjecaj na hrvatski narod i njegovu bližu i dalju budućnost u 20. stoljeću iz prvenstveno 2 razloga:

1. Italija ulazi u rat jer su joj obećani, uz ostalo, veliki dijelovi hrvatskog etničkog teritorija na istočnoj obali Jadrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Otvara se talijansko-austrijska fronta u sjevernoj Italiji i Sloveniji u kojoj su poginule desetine tisuća hrvatskih vojnika

Italija je kao pobjednica ostvarila samo dijelom ogromne i obećane teritorijalne aspiracije na račun Hrvata, prvenstveno zbog odlučne politike američkog predsjednika Wilsona da ne dozvoli potpunu realizaciju Londonskog ugovora.

Sporazumom o jugoslavensko-talijanskom razgraničenju u Rapallu 12. studenoga 1920. Italiji su pripali Istra, otoci Cres, Lošinj, Lastovo, Palagruža i grad Zadar kao strategijski talijanski mostobran radi suzbijanja tobožnje invazije s istoka. Manje negoli je trebala dobiti Londonskim ugovorom. I to je još jedna poruka: dobila je dobar dio onoga što su joj tri europske velesile bile obećale!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče druge točke, hrvatski vojnici u sklopu austrijske vojske su se borili uglavnom na srbijanskom, galicijskom i novostvorenom talijanskom frontu, a osobito oko rijeke Soče gdje su se godinama vodile teške borbe u 12 velikih bitaka.

Hrvatske žrtve na toj bojišnici nisu nikada pobrojane, no brojni Hrvati sjeverne i južne Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine ostavili su tamo (nepokopane) svoje kosti. Primjera radi, o intenzitetu bitaka govori podatak da je u obrani jedne kote u samo šest dana – od 11. do 17. lipnja 1915. – poginulo više od 2600 Hrvata. U obrani Oslavije u studenom 1915. u samo tri dana Dubrovčani su izgubili više od 600 ljudi, a 23. pukovnija u kolovozu 1916. u samo dva dana ostala je bez 47 časnika i čak 2513 vojnika.

Tako u sjevernoj Italiji i Sloveniji, po raznim kotama oko rijeke Soče, i dan danas leže kosti brojnih hrvatskih vojnika koji su ostali nepokopani u užasu Prvog svjetskog rata.

Računa se da je između 140 i 180 tisuća hrvatskih vojnika poginulo u Prvom svjetskom ratu, deset puta više nego u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.