27. ožujka 1676. Jelena Zrinska – tko je sin hrvatske plemkinje koji je podigao ustanak protiv Habsburgovaca iz današnje Ukrajine?

Foto: javno vlasništvo

Majka vođe velike pobune protiv Habsburgovaca, Franje II. Rákóczija, bila je Jelena Zrinska iz poznatih hrvatskih velikaških loza: otac Petar Zrinski i majka Katarina Frankopan. Ona se nakon smrti oca Petra Zrinskog udala za velikaša Franju I. Rákóczija. Na današnji dan 1676. rodila je sina Franju II. koji je 30 godine postao vođa pobune protiv Beča i Habsburgovaca, kao i njegov djed Petar Zrinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je pobuna krenula s područja današnje – Ukrajine!

 

Na današnji dan 1676. rođen je mađarski velikaš Franjo II. Rákóczi, poznat kao vođa velikog ustanka protiv Habsburgovaca. Zanimljivo je da je on bio unuk hrvatskog bana Petra Zrinskog, koji je također organizirao ustanak protiv Habsburgovaca tridesetak godina ranije. Naime, Franjo II. Rákóczi bio je sin Jelene Zrinske, Petrove kćeri, koja se udala za Franju I. Rákóczija. Budući da je Jelena Zrinska bila kći Katarine Frankopan, jasno je da je Franjo II. Rákóczi ujedno bio i potomak obitelji  Frankopan (poznati urotnik Fran Krsto Frankopan bio je polubrat njegove bake).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo II. Rákóczi bio je već od djetinjstva najbogatiji velikaš u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu. Otac mu je umro kad mu je bilo samo nekoliko mjeseci, tako da je o njemu skrbila majka – spomenuta Jelena Zrinska. Franjo II. Rákóczi odrastao je u velikom dvorcu kod mjesta Munkač na sjeveroistočnom rubu Ugarske. Taj dvorac, koji se nalazi na jednom impresivnom brdu vulkanskog postanka, danas se nalazi u Ukrajini (tada jedan Ugarske preko Karpata koji je pripao s vremenom Ukrajini). Na ukrajinskom jeziku to se mjesto danas zove Mukačeve (Мукачеве).

Godine 1703. započeo je u Ugarskoj ustanak tzv. kuruca, usmjeren protiv vlasti habsburškog vladara Leopolda I. (djeda carice Marije Terezije). Protiv istog Leopolda urotu su prethodno organizirali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Na čelu ustanka iz 1703. godine našao se Franjo II. Rákóczi. Proglašen je knezom Transilvanije te vladarom u Ugarskoj (ipak nije uzeo pravo na kraljevsku čast). Spomenuti Munkač bio je važno središte ustanka.

U sporazumu s Lujem XIV. na saboru u Ónodu kraj Miskolca 1707. proglasio detronizaciju Habsburgovaca s prijestolja, a ugarski staleži povjeravaju mu upravljanje zemljom. Nakon što je očekivana francuska pomoć izostala, poražen je u bitki kraj Trenčína (1708). Velikaši koji su ga dotad podupirali prilaze Habsburgovcima i s njima 1711. sklapaju mirovni sporazum. Tijekom idućih godina Rákóczy je obilazio europske zemlje uzalud tražeći potporu za novi ustanak. Napisao Uspomene o ugarskom ratu i meditativno intonirane Ispovijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rákóczijev ustanak u Hrvatskoj nije imao osobito velikog odjeka. Ustanak u Ugarskoj ugušen je, a Rákóczi je otišao u egzil. Zanimljivo je da je boravio u Poljskoj, Engleskoj i Francuskoj, a na kraju se smjestio u Osmanskom Carstvu. U turskom gradu Tekirdağu, na obali Mramornog mora, živio je čak 18 godina, sve do svoje smrti 1735. godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.