29. listopada 1974. ubijeni I. Matičević i M. Prpić – tko je dvojac koji je izveo niz gerilskih akcija protiv Udbe i komunističkih vlasti?

Foto: snimka zaslona

Točno prije 43 godine kod Gospića su ubijeni Ivan Matičević i Mate Prpić, dvojica hrvatskih gerilaca koji su željeli pokrenuti oružani ustanak kako bi srušili komunističku diktaturu i državu Jugoslaviju, tamnicu naroda u kojoj je hrvatski narod bio još od 1918. pod strašnom represijom i zatiranjem nacionalnog identiteta.

Matičević i Prpić bili su pripadnici Hrvatskog revolucionarnog bratstva (dalje u tekstu HRB), organizacije koja je bila osnovana 1961. u Australiji, a koja je djelovala i u Europi te u SAD-u. Osnovni cilj HRB-a bilo je oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije, te rušenje komunizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRB je smatrao da je Hrvatska u dvostrukim okovima: komunističkim i jugoslavenskim (velikosrpskim).

Ovaj je dvojac djelovao tijekom nekoliko godina i više puta je dolazio u Jugoslaviju izvodeći gerilske akcije. Živjeli su u Njemačkoj, a stizali su tajno preko granice.  Izvodili su diverzantske akcije raznih vrsta, kao što su bombaški napadi na vojne objekte JNA (koja je kasnije izvršila agresiju na Hrvatsku), kao i milicijske ustanove, sve do likvidacija UDBA-inih oficira.

Malo nakon jedne takve akcije obojica su poginuli 29. listopada 1974. kod Gospića. U ‘Vjesniku’ od 3. XI. 1974. kratko objavio je zagrebački Sekretarijat za unutrašnje poslove da su na Velebitu ubijena dva ‘ustaška terorista’, koji su 1972. ubili komandira milicije Đuru Uzelca. U sukobu s njima stradao je i Milan Vučimić, pripadnik specijalne milicijske jedinice koja je došla iz Zagreba kako bi pomogla mjesnim vlastima u likvidaciji ovog dvojca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRB je već prije srpnju 1963. poslao devetoricu (tri “trojke”) diverzanata u Jugoslaviju da podignu oružani ustanak protiv komunističke Jugoslavije. Diverzije nisu uspjele, a diverzanti su uhićeni i osuđeni na dugotrajne vremenske kazne. Ta je skupina poznata kao “Skupina Tolić-Oblak”.

Nakon ove skupine oružani ustanak za osamostanjenje Hrvatske iz Jugoslavije pokušala je podignuti i poznata „Bugojanska skupina“, sastavljena od članova HRB-a.

Nakon “bugojanske skupine” članovi HRB-a, Ivan Matičević i Mate Prpić nekoliko su godina zaredom dolazili u SFRJ i napadali vojno i udbino osoblje, te vršili napade na vojne i milicijske ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.