6. kolovoza 1995. poginuo Ivan Belečetić – oni su dali život za Hrvatsku

Pripadnik 128. brigade HV-a iznad Une u kolovozu 1995. nakon Operacije Oluja
Pripadnik 128. brigade HV-a iznad Une u kolovozu 1995., nakon operacije Oluja, foto: Dragan Borčić. wikipedia.org

Ivan Belečetić Padobranac iz Gorjana nedaleko od Đakova poginuo je 6. Kolovoza 1995. kod Slunja. Bile su mu samo 22 godine, a poginuo je od mine koju su Srbi stavili ispod civilnog automobila prilikom pokušaja pomicanja istog sa puta.

Nedeljko Mihalić iz Vaške kod Slatine, Belečetićev suborac, kaže pak da je Padobranca upoznao u kolovozu ’93. u Josipdolu gdje je tada bila smještena izvidnička satnija Tigrova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Išli smo u izviđanja, prikupljali podatke. Zajedno smo prošli Bljesak, Ljeto, bili na Velikom i Malom Šatoru … S Belečetićem sam sudjelovao i u pripremi za Oluju u koju je on u prvim minutama 4. kolovoza krenuo sa svojom desetinom. Dva dana kasnije, 6. kolovoza, u pet ujutro, izišli smo u Jelov Klanac i kroz njega smo došli do Rakovice gdje smo se spojili sa snagama 5. korpusa Armije BiH. Zapovjedništvo 1. gardijske brigade otvorilo je granični prijelaz Izačić. Jedna bojna krenula je u smjeru Plitvičkih jezera, gdje su se spojili sa snagama koje su djelovale u smjeru Otočca“,  priča Mihalić za vecernji.hr

Tog su dana stigli i do rubnih dijelova Slunja. Na puteljku kojim su morali proći bio je parkiran automobil. Belečetić, Mihalić, Josip Jakša, Ivica Hunjek zvani Deda i još dva momka krenuli su ga pomaknuti. Odjeknula je snažna eksplozija i odbacila ih tri metra. Tigra Josipa Jakšu iz Marije Bistrice jedan je geler pogodio u srce. Borbeni prsluk nije ga mogao zaštititi. Izlazna rana na njegovim leđima bila je velika čak 15 centimetara. Poginuo je. Baš kao i Ivan Belečetić.

„Jedan jedini geler pogodio ga je u predjelu prepona. Otpuzao je dvadesetak metara, za sobom ostavio široki krvavi trag. Tako je otišao Ivan Belečetić zvani Padobranac, jedan od ratnih heroja i legendi Domovinskog rata“, završava priču o Ivanu Belečetiću njegov suborac Nedeljko Mihalić, jedan od trojice ranjenih od gelera mine iznenađenja koja se aktivirala kad su s Belečetićem i Jakšom išli pomaknuti automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.