8. prosinca 1980. John Lennon – kako su Beatlesi na velika vrata uveli yogu, TM i indijsku „duhovnost“ na Zapad?

Foto: Joost Evers / Anefo / wikimedia commons

Beatlesi su uveli indijsku “duhovnost” na velika vrata na Zapad, a u Hrvatskoj su je snažno promovirali predsjednici Mesić i Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Mesić je, osim što je odlikovao indijskog gurua visokim državnim odličjem RH, s poznatim režiserom Davidom Lynchem razgovarao o mogućem uvođenju transcedentalne meditacije u hrvatske škole, kako je Lynch izjavio za hrvatske medije!

Iznenadna smrt slavnog pjevača i gitarista, bivšeg pripadnika Beatlesa Johna Lennona šokirala je nebrojene milijune ljudi diljem svijeta. Ubojstvo se dogodilo svega mjesec dana nakon što se vratio na glazbenu scenu s albumom Double Fantasy. Lennona je 8. prosinca 1980. ispred njegova prebivališta u New Yorku ustrijelio 25-godišnji zaštitar Mark David Chapman. Svjetsku je javnost još više iznenadio Chapmanov motiv – tvrdio je da je ubio Lennona samo zato što je želio postati slavan, a ubojica tako slavne osobe automatski i sam postaje slavnim. Chapman je već prije ubojstva zabilježen kao mentalno labilan, a kasnije mu je dijagnosticirana paranoidna shizofrenija. Neki tvrde da je Chapmana razljutila Lennonova izjava da su Beatlesi „popularniji od Isusa“ te da mu je to bio pravi motiv za ubojstvo.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beatlesi traže “boga” u Indiji kod indijskog gurua

Godinu dana poslije smrti menadžera Beatlesa Briana Epsteina 1967., pojavio se razdor između Johna LennonaPaula McCartneyaGeorgea Harrisona i Ringa Starra.

No, bend je pronašao novog mentora – karizmatičnog „učitelja“ i gurua Maharishija Maheshi Yogija koji im je obećao sreću i prosvjetljenje kroz indijsku „duhovnost“, napose jogu i transcendentalnu meditaciju (TM). On ih je uvjerio da ga posjete u njegovom duhovnom utočištu u Rishikeshu. Poslušali su ga i u veljači 1968. sa svojim partnericama otputovali u Indiju, ne znajući što tamo mogu očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činilo se da su se Beatlesi daleko od užurbanog Londona ponovno zbližili. Tamo u Indiji, kod Yogija, su napisali gotovo 50 pjesama! Tu su, pod utjecajem indijske „duhovnosti“ i Maharishija, napisali većinu pjesama svoje slavne ploče u dvostrukog albuma “White Album”.

Društvo u „hramu“ su im pravili kolege glazbenici Donovan i Mike Love iz Beach Boysa, glumica Mia Farrow i njezina povučena sestra Prudence koja je bila inspiracija za Lennonovu pjesmu “Dear Prudence”.

“Osjećao sam se kao pero koje pluta iznad otvora s toplim zrakom”, prisjetio se kasnije McCartney. “Kad sam to rekao Maharishiju on se nasmijao i rekao kako je to dobro”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Maharishi uvodi yogu i TM na Zapad na velika vrata!

No, nakon nekog vremena su se odnosi između Beatlesa i Maharishija malo ohladili, navodno zbog njegove pretjerane seksualnosti i očite težnje da dobro zaradi na svojim poznatim učenicima. McCartney je napustio hram nakon pet tjedana, a Harrison i Lennon nakon dva mjeseca.

Beatlesi su kao planetarno popularni band itekako skrenuli pažnju javnosti Zapada na indijsku „duhovnost“,  napose yogu i transcedentalnu meditaciju, te općenito popularizirali meditaciju i istočnu duhovnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maharishi je 1975. čak završio na naslovnici magazina Time, te je velik dio zapadnjaka preko Maharishija počeo biti sljedbenikom indijske „duhovnosti“. A taj put se suproti katoličkoj vjeri i nauku Isusa Krista u samom fundamentu.

Naime, Krist za sebe tvrdi da je raspeti Spasitelj s križa, dok sljedbenici indijske „duhovnosti“ traže, pojednostavljeno, put u samospasenju i samoprosvjetljenju, što je praćeno osim apostazijom i nemalim duhovnim zamkama i opasnostima.

Da je Yoga prije svega duhovnost, a koju katolik treba izbjegavati, danas je svima jasno.

YOGA bi se, najkraće, mogla definirati kao »PUT SJEDINJENJA S BOGOM«. Yoga je teistički sustav, odnosno tehnika izbavljenja iz ciklusa ponovnih rađanja (reinkarnacije), s ciljem »dokidanja stanja svijesti«, odnosno prosvjetljenja ili oslobođenja »mokshe«, što se, na koncu, postiže samo milošću gurua.

O tome smo pisali ovdje: Joga – zašto je katolik treba izbjegavati?

Posljednjih godina Hrvatska vrvi raznim guruima. Guru (»gu« – tama + »ru« – svjetlost, znanje) predstavlja duhovnog učitelja koji kandidata vodi k prosvjetljenju. Njihovim gostovanjima pridaje se sve veća spektakularnost.

Iako se površnom promatraču može učiniti da su sve religije samo različiti putovi do istog Boga, ipak tomu nije tako. Takvo gledište zastupa hinduizam, ali ono nije pomirljivo sa sadržajem objavljene religije Isusa Krista i katoličke vjere. Između kršćanstva i hinduizma postoji temeljna razlika, koju ovdje želimo istaknuti. Zajedničko svojstvo religijama jest nauk o spasenju.

U religijama čovjek traži Boga; u objavljenoj religiji Bog traži čovjeka.

Nije stoga na odmet upozoriti one kršćane koji se s oduševljenjem otvaraju određenim ponudama što dolaze iz religioznih tradicija Dalekog istoka.

 

Istočnjačke gurue/sekte podržavali i odlikovali predsjednici Mesić i Josipović!

Istočnjački gurui u Hrvatskoj su  dobivali podršku na najvišoj državnoj razini. Swamiji Maheshvarananda, osnivač ‘Joge u svakodnevnom životu’ osvojio je čelnike država bivše Jugoslavije: Stjepana Mesića, Janeza Drnovšeka i Milana Kučana.

Godine 2006. mu je tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić dodijelio odlikovanje reda Danice. Gurui kod nas promiču jogu i ‘new age’ pseudomedicinske terapije, njihova edukacija prelazi granice tjelovježbe te zadiru u religioznost.

Swamiji Maheshvarananda prijavljen je austrijskoj vladinoj agenciji za sekte 2011. zbog seksualne zloporabe sljedbenice, manipulacije i iskorištavanja sljedbenika kao besplatne radne snage.

Godine 2003. godine hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je službenim dopisom preporučilo prosvjetnim radnicima primjenu tehnike ‘Joge u svakodnevnom životu’ u hrvatskim školama, a Maheshvarananda je dobio financijsku pomoć Ministarstva za taj projekt. Mesić je čak posjetio njegov centar u indijskoj pokrajini Rajastan.

Četiri godine kasnije Ivo Josipović mu dodjeljuje visoko pokroviteljstvo za ‘Dan nenasilja za svjetski mir’ u Umagu.

Još jedan indijsku guru osvojio je čelnike država, riječ je o spomenutom Maharishi Mahesh Yogiju, osnivaču kulta transcedentalne meditacije, piše tportal.hr

Tehnika se u praksi koristi navodno protiv stresa, dok su stručnjaci utvrdili da je jedna od najštetnijih tehnika za kontrolu uma. Maharishi je osnovao i globalnu stranku ‘Prirodnog zakona’ koja promovira nepobjedivost. Svoje tehnike promovirali su Ministarstvu obrane u Srbiji za vrijeme Slobodana Miloševića. Američki filmski redatelj David Lynch jedan je od promicatelja transcedentalne meditacije za djecu i mlade, a na europskoj promociji te tehnike u Berlinu, njemački predstavnik te organizacije rekao je da se ‘bore za nepobjedivu Njemačku’ i ‘da Hitler nije pobijedio, ali da oni hoće’. Iste se godine Lynch u Talinu susreo s Mesićem, gdje su razgovarali o mogućem uvođenju transcedentalne meditacije u hrvatske škole, kako je Lynch izjavio za hrvatske medije.

1970-ih je Maharishijeva organizacija osuđivana za prijevaru i nanošenje psihičke štete pojedincima te kršenja ustavnih načela. Godine 1989. je pak njemački sud potvrdio da primjena transcedentalne meditacije ima negativne učinke na psihičko i fizičko zdravlje ljudi.

Sve u svemu – Beatlesi su na Zapad uveli nešto što je postala prava “duhovna pošast”, a koja nije bez zamki i opasnosti za čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.