Bratovština „Bokeljska mornarica 809“ slavi 90 godina djelovanja u Zagrebu

Hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809“ danas obilježava 90 godina kontinuiranog djelovanja u glavnome hrvatskom gradu.

Zagrebački Bokelji slave i čuvaju stare navade i spomenike, pa će tako drevno Kolo sv. Tripuna izvesti večeras na svečanosti u hotelu Sheraton, odmah nakon što Mali admiral Lovro Serdarević izgovori tradicionalne “lode”  (laudes – pohvale) u počast svecu. Proslava 90. obljetnice održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove se godine  slavi i 1205 godina od kad su pobožni bokeljski mornari 809. godine u matičnom gradu bratovštine Kotoru dočekali moći sv. Tripuna.

“Najstarija hrvatska bratovština osnovana 809. godine, u kontinuitetu djeluje u gradu Kotoru koji je čuvalište najstarije katoličke katedrale, starije od crkve Notre Dame u Parizu 69 godina, a od bazilike Sv. Petra u Rimu 460 čak godina. Katedrala sv. Tripuna izgrađena je na temeljima hrama iz IX. stoljeća još 1166. godine”, ističe Hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809“.

Prvotno Društvo Bokelja – osnovano 1924. godine, okupljalište brojnih studenata iz Boke i Zagrepčana bokeljskog podrijetla, od 1956. godine je i službeno djelovalo kao podružnica slavne Bokeljske mornarice, tada na čelu sa znamenitim hrvatskim skladateljem Ivanom Brkanovićem. Zagreb je dao i nekoliko admirala povijesne Mornarice – prof. dr. Karla Radoničića, akademika Vladislava Brajkovića i počasnog admirala prof. Antona Simovića, te brojne istaknute ličnosti hrvatske metropole u umjetnosti, kulturi, znanosti te društvenom životu u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština u Zagrebu nastavila je i dvije temeljne značajke tradicije Bokeljske mornarice, očuvavši Kolo sv. Tripuna, koje se redovito izvodi u počast svecu, te “lode” koje govori Mali admiral. Tako Bokelji u Zagrebu, ističe se, već generacijama slave svoj Tripunjdan, prenoseći stare običaje i jedan simbolički dio svečanog ceremonijala, koji se stoljećima održava u Kotoru prema statutu Bokeljske mornarice još od 1463. godine.

Inače, jedinstveno kolo Svetog Tripuna je srednjovjekovno kolo s obilježjima obrednog (sakralnog) ali i svjetovnog pomorskog kola. Plesna igra u 12 slika iz života pomoraca simbolizira, uz ostalo, vjeru, pokornost te jedinstvo i solidarnost zajednice.

Sveti Tripun rodio se oko 232. godine u Kampsadi (današnja Turska) u Maloj Aziji. Podnio je mučeničku smrt za vrijeme rimskog imperatora Decija oko 250. godine jer se nije htio odreći kršćanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.