Na dražbi dvije medalje Jesseja Owensa s Olimpijskih igara 1936.

Foto: Fah

Dvije od četiriju zlatnih medalja koje je legendarni američki sprinter Jesse Owens osvojio na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu prodat će se na dražbi u kolovozu, najavila je kuća Heritage Auctions.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi Heritage Auctions, te je dvije medalje Owens u 1950-ima dao vlasniku hotela u Pittsburghu kako bi mu platio svoj podulji boravak u hotelu.

Vlasnik hotela je poslije ustupio medalje jednom obrtniku radi namirenja svog duga. Albert DeVito, obrtnikov sin, rekao je da je njegov otac dobio tri zlatne medalje, ali je jednu vratio vlasniku hotela.

Medalja koju je Owens dao glumcu i step plesaču Billu Robinsonu prodana je 2013. na dražbi za 1,4 milijuna dolara, što je bio rekord za neku olimpijsku memorabiliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Owens koji je umro 1980. u 66. godini, smatra se jednim od najvećih atletičara u povijesti Olimpijskih igara: taj unuk afričkih robova pobijedio je na igrama u Berlinu 1936. u utrci na sto i na dvjesto metara, skoku u dalj i štafeti 4 x 100 m nastupajući za Sjedinjene Države, pred nosom Adolfu Hitleru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.