Organizatori Festivala alternative i ljevice Šibenik žale se da im je potpora Ministarstva kulture premala – “uvredljiv i jeftin pokušaj”

Foto: fah

Organizatori četiri međunarodna Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) ne žele prihvatiti 10.000 kuna potpore Ministarstva kulture, dodijeljenih odlukom Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse niti surađivati s Ministarstvom kulture, jer smatraju da su takva smanjenja sredstva “uvredljiv i jeftin pokušaj” da ih se primiri, priopćili su u utorak iz FALIŠ-a.

FALIŠ je prošle godine dobio 25.000 kuna potpore Ministarstva kulture, a pretprošle 20.000 kuna.

“Ovakvo smanjenje ionako nedostatnih sredstava, znatno manjih od kvalitete sadržaja koji produciramo, smatramo uvredljivim i jeftinim pokušajem da nas se ‘primiri’ svotom s kojom praktički ne možemo ništa”, poručili su ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek naglasivši da ne žele surađivati s Ministarstvom kulture niti prihvatiti potporu. Pojasnili su kako im je dodijeljena potpora nedostatan iznos čak i za smještaj gostiju.

Ističu da su troškovi za produkciju, barem jedne vrhunske izložbe, performansa, premijere filma ili nekoliko premijernih predstavljanja knjiga, a što je prosjek godišnjeg FALIŠ-a, daleko veći.

“Pokazali smo kako visoka umjetnost i kultura, političke debate i razgovori o važnim, ali medijski možda neatraktivnim temama, imaju svoju publiku u Šibeniku i cijeloj Dalmaciji. Kako decentralizacija kulture nije sintagma koja dobro zvuči, nego je prijeka potreba Hrvatske u kojoj se područje od Istre do Dubrovnika svodi na zimmer frei destinaciju, golf resort ili skupu kulisu, a čemu uveliko pomaže i zagrebocentričnost Ministarstva koje minornim iznosima potpomaže ili potpuno ignorira događaje organizirane na neovisnoj sceni”, stoji u priopćenju.

Dodali su kako je FALIŠ jedini događaj te vrste na području jugoistočne Europe. Održava se na javnom prostoru, njegovi su sadržaji besplatni, impresivno posjećeni, a tu su i prvi put u Hrvatskoj nastupili časna sestra Teresa Forcades, britanski novinar, ekonomski analitičar i aktivist Paul Mason, odvjetnica Juliana Assangea Renata Avilla, njemačka kazališna autorica i redateljica pri kazališta u Kölnu Angela Richter, grčki dokumentarist Aris Chatzistefanou kao i cijela niska istaknutih domaćih autora.

 Objavljen popis elektroničkih publikacija i časopisa koji su dobili sredstva Ministarstva kulture: Pogledajte koji su!

Tijekom 2013. , 2014. i 2015. godine na natječajima su novac dobivali uvijek isti

Prvi potez Zlatka Hasanbegovića po dolasku na mjesto ministra kulture bilo je raspuštanje Povjerenstva za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016. godine. Naime, godinama su prije njega tadašnja ministrica Andrea Zlatar Violić, a kasnije i njezin nasljednik Berislav Šipuš,  dodjeljivali sredstva takozvanim neprofitnim medijima.

Godine 2015. ponovio se isti scenarij kao i 2014. – isti mediji, velikim dijelom slabe čitanost, ali uvijek puni podrške za SDP-ovu vlast -dobili su sredstva koja u proračun uplaćuju svi porezni obveznici.Uglavnom se radi o portalima i medijima koji se svjetonazorski svrstavaju uz SDP-ovu i HNS-ovu koaliciju te promicanje ideologije koju velik dio Hrvata i poreznih obveznika ne zastupa – kao što su to pokazali brojni primjeri u proteklih par godina.

Podsjetimo kako je financiranje izgledalo proteklih godina OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina