(FOTO) Dubrovački simfonijski orkestar s Ivom Lipanovićem i violinisticom Katarinom Kutnar u Dvoru

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Na svom drugom ovoljetnom festivalskom koncertu, Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će s violinisticom Katarinom Kutnar pod ravnanjem dirigenta Iva Lipanovića, u ponedjeljak, 12. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora te izvesti Koncert za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog te Beethovenovu Simfoniju u Es-duru br. 3 poznatu i kao Eroica. Publiku očekuje i praizvedba kompozicije Ciklus.mp3 za gudače dubrovačkog pijanista i skladatelja Ivana Violića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovački simfonijski orkestar jedan je od nositelja glazbenog dijela programa Igara te važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Njegovi članovi su akademski glazbenici koji su znanje stjecali uglavnom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i diljem svijeta. Orkestar surađuje s brojnim priznatim svjetskim umjetnicima, a mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom desetljeća. Na njihovom posljednjem koncertu u sklopu jubilarne 70. sezone Igara pridružuje im se violinistica Katarina Kutnar. Talentirana glazbenica i dobitnica mnogih glazbenih nagrada i priznanja, violinu je diplomirala 2017. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je na usavršavanju na Hochschule Franz Liszt u Weimaru u klasi prof. Friedemanna Eichhorna, s profilom komorne glazbe. Kao solistica je nastupala uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar Sondershausena u Njemačkoj, Komorni orkestar Slovenske filharmonije i druge. Mnoge nastupe ostvarila je kao članica Zagrebačkih solista i Hrvatskog baroknog ansambla, te kao koncert majstor Simfonijskog orkestra Muzičke akademije. Dirigent Ivo Lipanović rođen je u Dubrovniku, a podrijetlom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Pobijedio je na natjecanju mladih dirigenata u Zagrebu 1986., a iste je godine na poziv maestra Vjekoslava Šuteja angažiran kao zborovođa i dirigent u Operi HNK u Splitu. Od 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik stalno nastanjen u Zagrebu; od 2014. do 2018. po drugi put je bio ravnatelj Opere HNK Split, a od listopada 2018. je v.d. ravnatelja Opere.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori i donatori: Mastercard, HEP, Tele2, OTP banka, Tekstilpromet, Coca-Cola, ALH, Ford, Kraš, Caboga Stiftung, Hrvatska turistička zajednica, TZ grada Dubrovnika i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.