(FOTO) Opera gala ispred Katedrale za kraj 71. festivalske sezone: U utorak zatvaranje Dubrovačkih ljetnih igara

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije tradicionalno gala koncertom zatvara Dubrovačke ljetne igre, ove godine pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića i uz nastup opernih zvijezda, sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića, u utorak, 25. kolovoza ispred Katedrale. Završni koncert, a uz izravan televizijski prijenos na Prvom programu HRT-a, počet će u 22:15.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbena večer započet će izvedbom Uvertire opere Fidelio, jedine opere koju je napisao Ludwig van Beethoven čija se velika 250. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Nizat će se zatim probrani ulomci i arije poznatih opernih djela velikih skladatelja: prolog I Pagliaccija Ruggera Leoncavalla, kavatina Elvire iz 1. čina opere Ernani, arija Renata iz 3. čina Krabuljnog plesa, arija Rigoletta Cortigiani, vil razza dannata iz istoimene Verdijeve opere, kavatina Leonore iz 1. čina i duet Leonore i Grofa iz 4. čina Trubadura, pet djela Giuseppea Verdija, autora iznimno melodičnih djela i majstora skladateljske karakterizacije. Još jedan talijanski operni velikan, Giacomo Puccini bit će zastupljen izvedbama Intermezza i arije Manon iz 4. čina opere Manon Lescaut. Cavalleria rusticana opera ja Petra Mascagnija, skladatelja čak petnaest opera od kojih je upravo ova daleko najpoznatija i najizvođenija, a festivalska publika će čuti Intermezzo.

Čest gost na Igrama, maestro Ivo Lipanović dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića, a dirigira diljem svijeta renomiranim orkestrima u uglednim opernim kućama, pa tako i u Opera de Nice, Deutsche Oper u Berlinu, Državnoj operi u Ankari i drugima. Profesionalni put ga već godinama veže za Split gdje je u dva mandata bio ravnatelj Opere HNK Split, a trenutno i v.d. ravnatelja. Maestro Lipanović s Lanom Kos i Željkom Lučićem već je jednom zatvorio Dubrovačke ljetne igre, i to 2014. godine uz Zagrebačku filharmoniju. Sopranistica Lana Kos, rođena u Varaždinu, već sa sedamnaest godina debitirala je u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli u HNK u Zagrebu, no pažnju svjetske javnosti privukla je kad ju je Mstislav Rostropovič odabrao za ulogu Nataše u Prokofjevovoj operi Rat i mir u Boljšoj teatru u Moskvi. Od tada niže glavne uloge na najprestižnijim svjetskim pozornicama poput Bavarske državne opere, veronske Arene, Pekinške opere, Kraljevske opere u Stockholmu i drugih. Željko Lučić danas je jedan od vodećih svjetskih baritona, a možda i prvi verdijanski bariton, sudeći po brojnim premijerama Verdijevih opera koje niže na najprestižnijim pozornicama kao što su Metropolitan opera, milanska Scala, Salzburg festival, pariška Opera, Bečka državna opera, Njemačka državna opera u Berlinu i druge. Ove crtice iz biografija umjetnika dokazuju kako tvrdnja da se radi o zvjezdanim opernim imenima nije pretjerana, te su garancija vrhunske glazbene večeri dostojne završnice 71. Dubrovačkih ljetnih igara.

Ulaznice za ovo festivalsko glazbeno finale još su uvijek dostupne preko mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). Uz kupnju ulaznica Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kuna donosi i voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. OTP banka d.d. programom vjernosti OTPeticom korisnicima omogućuje dodatnih 10% popusta pri kupnji ulaznica na prodajnom mjestu u Festivalskoj palači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.