Međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture” 13. put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Foto: Dani kršćanske kulture

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 13. “Dana kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 1. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje 1. Salona suvremene sakralne likovnosti koji se po prvi put odvija u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a donosi pregled likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti, njih više od pedeset u prvoj godini održavanja Salona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salon će otvoriti kustos izložbe dr. sc. Branko Matulić, a u programu sudjeluju akademska slikarica Dijana Iva Sesartić te akademski slikar Stjepan Ivanišević, koji zajedno čine Umjetničko vijeća Salona. U glazbenom programu nastupit će Chorus Cantores. Istoga dana s početkom u 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu započinje filmski dio programa projekcijom filma “Šutnja” Martina Scorsesea. U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u 20 sati bit će održan koncert Hrvatskog katoličkog radija, a sudjeluju VIS Mihovil i gošće Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac.

U Dubrovniku će 1. travnja u katedrali u 19,30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert “Pogledaj, Gospode” katedralnog zbora iz Đakova i mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak iz Zagreba.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u Vrpolju 1. travnja u 9,30 sati, gdje će biti održan biskupijski susret obitelji u Gospinom svetištu u Vrpolju, a program će otvoriti šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. U bogatom programu bit će održano predavanje “Kakav roditelj želiš biti”, voditeljice centra za edukaciju i savjetovanje “Hippocampus”, psihoterapeutkinje Maja Jakšić, kao i zajedničko misno slavlje, svjedočanstva te predstavljanje obiteljske zajednice iz Vodica. U katedrali sv. Jakova s početkom u 20 sati bit će izvedena skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića “Golgota”, a sudjeluju Oratorijski zbor Crkve sv. Marka u Zagrebu “Cantores sancti Marci” i Pavao Mašić na orguljama, pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji program održava se od 1. do 11. travnja u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava. Bogat program uključuje sedamdeset programskih sadržaja – izložbi, koncerata, tribina, projekcija filmova, muzejskih programa – a ove godine okuplja gotovo tisuću sudionika. U zajedničkom kreiranju programa sudjelovalo je i šesnaest institucija koje su svoj doprinos dale u su-organiziranju pojedinih programskih točaka.

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnji laureat je britanski publicist i povjesničar Robin Harris kojemu će nagrada – plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića, biti uručena na svečanom zatvaranju u Splitu 11. travnja.

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.