Mnogi mediji znali, a šutjeli? Zvijezda ljevičara Dalibor Matanić optužen za zlostavljanje glumica

Matanić
Foto: fah

Mnogi mediji su navodno znali, a šutjeli o tome da je redatelj Dalibor Matanić optužen za zlostavljanje kolegica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo istupanje s Idom Prester s porukom da je ‘dosta nasilja nad ženama’ bila je kap koja je prelila čašu onih žena koje su Matanića prozvale.

Večernji list piše o tome da je Mataniću zbog uznemiravanja kolegica otkazani svi poslovi. Također, donosi i svjedočanstva žena koje su složne u jednome: netko se konačno usudio progovoriti.

Prema njihovim svjedočanstvima, Matanić najmanje 10 godina na setovima zlostavlja glumice iskorištavajući svoju poziciju moći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Dalibor Matanić razvio je rijetko umijeće – pričajući o ljubavi širi mržnju

‘Imale smo dojam da ga se štiti’

“Dojam svih nas je da je birao osobe koje su mlađe, ne znaju se postaviti ili su u strahu od gubitka posla. To se pogotovo odnosi na mlade glumice pred kojima je karijera, a Matanić snima dvije serije godišnje, filmove, spotove, reklame… I još se u javnosti predstavlja kao ispravan tip i borac za prava žena. Imale smo dojam da se njega štiti, pogotovo iz nekih ljevičarskih krugova koji su morali za sve znati, da je nedodirljiv i da bi progovaranje o problemu značilo zatvorena vrata za rad u budućnosti. Ponekad sam se i sama osjećala kao suučesnica znajući za neke od tih stvari i pokušavajući se pobrinuti da snimanje usprkos svemu protekne što bezbolnije. Osjećala sam krivnju i odgovornost prema mlađim kolegicama, a istovremeno i nemoć da išta učinim u okruženju u kojem se takvo ponašanje relatiziviralo. Pitam se što je sa svim tim poznatim ženama koje su u njegovom bliskom krugu, a koje su itekako glasne po pitanju ženskih prava, je li moguće da zaista nisu ništa znale?”, pita se jedna od žena s kojima je pričao Večernji list, a prenosi 24 sata.

>Matanić nepravomoćno oslobođen krivnje zbog uvreda na račun influencerice Stanković: Odvjetnik Karačić najavio žalbu

Otkazani svi poslovi

“Drugi plan ne radi s Daliborom Matanićem na svom novom projektu. Suradnju smo planirali, ali odlučili smo je ne realizirati kada smo došli do saznanja da se moguće neprimjereno ponašao prema ženama. Na prethodna dva projekta na kojima smo radili nikada nismo dobili ni informaciju ni prijavu njegova moguće neprimjerenog ponašanja prema ženama. Naša produkcijska kuća poznata je po nultoj toleranciji prema bilo kakvom obliku uznemiravanja, nasilja ili diskriminacije u radnom okruženju, osobito prema kolegicama” rekao je za Večernji list Nebojša Taraba, producent s kojim je Matanić snimao seriju “Novine” prikazanu na Netflixu i “Šutnju” za HBO, a bila je najavljena i njihova suradnja na velikoj europskoj koprodukciji “Greater Adria” čije je snimanje trebalo početi na jesen.

Matanić stavio ‘priznanje’ na Facebook

No, progovoriti je odlučio i Matanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svom Facebook profilu stavio je objavu naslovljenu “Kajem se”.

U objavi između ostaloga stoji i da je “više od 20 godina brinuo da žene imaju mir”, a “pritom nije bio svjestan svog ponašanja”.

“Drage kolegice i kolege, prijateljice i prijatelji. Stvarni i virtualni. Možda ste primijetili da sam nestao s društvenih mreža. Međutim, danas sam se vratio samo kako bih vam ispričao svoju priču, jer puno je verzija ovih dana, a volio bih ipak da čujete moju stranu.
Više od 20 godina brinem na setu da žene imaju mir toliko potreban za glumačku koncentraciju i zato većina glumaca i voli raditi sa mnom jer ne dopuštam nikakva uznemiravanja, čak sam znao dati i otkaze onima koji ne bi poštovali mir glumica i ostalih suradnica. Kako to obično biva, znao sam svaki detalj u kadru kojeg bi snimao, no pritom osobno nisam bio svjestan detalja svog ponašanja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode..

>Režiser Dalibor Matanić govorom mržnje na dr. Markić

Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga.

Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volio bih prije svega da u ovome budem budem primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivom terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje.

Dijelu žena već sam se osobno ispričao i molio za oprost. Nastavit ću to najponiznije i s punim respektom raditi tijekom liječenja.

Matanić: ‘Priznajem svoje pogreške, ali…’

Priznajem svoje pogrešne postupke, ali apeliram na medije da se zbog zaštite moje obitelji, ne nadodaju priče i da se svakako priča na adekvatan način obradi i provjeri te ne miješa s drugim slučajevima. Moja obitelj je humanistički odgojena, mi ne znamo mrziti, mi ne zamjeramo onima koji su nas drugi dan zbog mojih grešaka, odmah ostavili bez posla, stekli smo neke nove lijepe prijatelje koji su spremni pomoći.

Najbitnije u svemu ovome je da sam ja u potpunosti osvijestio da je to što sam radio neprihvatljivo, tog nisam bio svjestan i nisam razumio svoju poziciju na ispravan način. Nema opravdanja za pogreške koje sam počinio, predan sam radu na sebi kako se takvo ponašanje i postupci ne bi nikada ponovili.

>Daliboru Mataniću jugoslavenska zastava u sklopu programa Europske prijestolnice kulture je ‘benigan i neutralan prikaz tog povijesnog trenutka’

Spreman sam snositi posljedice, suočiti se s problemima koje imam, ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj obitelji, koja s ovim nema ništa.
Napravio sam puno umjetničkih uspjeha za ovu zemlju, ali vjerujte mi da bi iste sekunde sve to mijenjao samo da sam na trenutak bio bolji muž, bolji otac i manje povrijedio druge…

Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumijevanje s obzirom na to da sam na liječenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao.
Hvala najviše mojoj obitelji na svemu što su prošli te glumcima na iskrenoj podršci”, napisao je Matanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.