Obilježavanje Bleiburške tragedije: 15. svibnja u Austriji, na Mirogoju i Udbini

Počasni bleiburški vod predstavio program obilježavanja Bleiburške tragedije
Zagreb, 11.05.2021 - Pocasni bleiburški vod (PBV) na konferenciji za medije izvijestito je javnost u zemlji i iseljeništvu o programu održavanja ovogodišnje komemoracije u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije. Komemoracija ce se, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i u suorganizaciji s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) u liturgijskom dijelu, održati 15. svibnja na tri lokacije: Bleiburškom polju, zagrebackom Gradskom groblju Mirogoj i na Udbini. Na konferenciji za medije govorili su (L-D) nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markic, biskup gospicko-senjski mons. Zdenko Križicu, zamjenik predsjednika PVB-a Milan Kovac, voditelj predstavništva PBV-a u RH Bože Vukušic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Počasni bleiburški vod izvijestio je u utorak, 11. svibnja, u Zagrebu javnost u zemlji i iseljeništvu o programu održavanja ovogodišnje komemoracije u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije koja će se, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i u suorganizaciji s Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u liturgijskom dijelu, održati u subotu, 15. svibnja, na tri lokacije: Bleiburškom polju, Gradskom groblju Mirogoj i Udbini, javlja HKM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za medije govorili su u ime PBV-a Milan Kovač, zamjenik predsjednika, i Bože Vukušić, voditelj predstavništva PBV-a u RH, a u ime HBK biskup gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić.

Kako je istaknuo Bože Vukušić, zbog složene epidemiološke situacije komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije će se održati 15. svibnja, na sličan način kao i prošle godine. Prema programu, predviđeno je u 8:30 polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji te će u isto vrijeme biti održano polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Velika je novost da će se ove godine prvi put misa za žrtve Bleiburške tragedije služiti u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, sukladno prijedlogu Hrvatske biskupske konferencije, koju će predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u 12:15, a koju će prenositi Prvi program Hrvatske radio televizije”, nadodao je.

Biskup Križić objasnio je kako je Udbina odabrana iz razloga zato što crkva nosi naslov Crkva hrvatskih mučenika.

“U taj naslov pripadaju svi oni mučenici koji nisu službeno proglašeni mučenicima, ali Bog zna da su bili mučeni te da su ubijeni nevino. Tko su sve ti ljudi mi ne znamo. Ali to je slično onome kad Crkva slavi blagdan Svih svetih, kada slavimo sve one koji nisu proglašeni svetima, ali znamo da ih ima”, istaknuo je biskup Križić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadodao je kako će na Trgu ispred crkve biti postavljene stolice u skladu s epidemiološkim mjerama, a nasuprot crkve nalazi se park gdje će moći biti hodočasnici te će ondje biti redari koji će voditi brigu o pridržavanju epidemioloških mjera.

Zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač istaknuo je kao zbog epidemije nisu u mogućnosti organizirati komemoraciju na Bleiburškom polju te su se odlučili za Udbinu.

“Pozivam sve da se pridržavaju mjera i savjetujem im da ponesu sa sobom krunicu kako bi se mogli pomoliti za duše onih koji su nakon Drugog svjetskog rata stradali na Bleiburgu i križnim putevima jer je to jedan od najvećih pogroma hrvatskog naroda u njegovoj povijesti”, istaknuo je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić istaknuo je kako će u 8:30 molitvu na Mirogoju predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

“S početkom u 8:30 molitvu kod spomenika na Bleiburškom polju i na groblju u Unterloibachu predvodit će voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, u nazočnosti veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji Daniela Glunčića i nekolicine članova PBV-a iz Austrije. Kao što je već spomenuto, misu u 12:15 na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini predvodit će gospićko-senjski biskup Križić”, istaknuo je vlč. Markić.

Nadodao je kako će se za narod u Bosni i Hercegovini misa za žrtve Bleiburške tragedije slaviti u subotu, 22. svibnja, u 18 sati na Radimlji kod Stoca koju će predvoditi don Nikola Menalo.

Hrvatski katolički radio izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu kao i misu iz Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i s Radimlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.