Obilježen Dan Vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.” – Ministar Krstičević citirao blaženog Stepinca

Foto: fah

U kapelici sv. Ivana Pavla II. u Ministarstvu obrane (MORH) u utorak je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić predvodio misu u povodu Dana Vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”, a ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako prvi put u povijesti Vojne kapelanije tako visoki crkveni dužnosnik dolazi u ministarstvo, čime se potvrđuje dobra suradnja MORH-a i Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obilježavanju Dana Vojne kapelanije bili su i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Matanović, državni tajnici MORH-a Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, izaslanstvo vojnih i policijskih svećenika Zagrebačkog dekanata te mnogi predstavnici MORH-a i OS RH, priopćio je MORH.

Mons. Želimir Puljić izrazio je u propovijedi veselje što ima priliku slaviti spomendan Sv. Ivana Pavla II. u kapelici posvećenoj njemu. “‘Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!’ riječi su Ivana Pavla II. upravo na dan kada je izabran za glavnog pastira Katoličke crkve. On je već tada shvatio kako je njegova misija donijeti Krista svima pa možemo reći kako je naš Dobri papa bio pravi Božji general i vođa Kristove vojske, general jednoga i jedinog Kralja, zaista je ozbiljno shvatio svoju zadaću nasljednika svetog Petra – buditi svijest o Božjoj prisutnosti među narodima”, rekao je mons. Puljić.

Dodao je da se “čvrst i hrabri papa zalagao za ujedinjenu Europu” te pozivao na povratak kršćanskim vrijednostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Njegov je mač bio uperen protiv idola našeg vremena, protiv svijeta koji bježi od Boga, protiv svih zavodnika ljudi. Otvorite vrata Kristu, otvorite mu državne granice, otvorite mu vrata ekonomskih i političkih sustava, neka se nitko ne plaši Krista, temeljna je poruka Svetog Ivana Pavla II.”, istaknuo je mons. Puljić.
Nakon mise u dvorani Doma HV-a “Zvonimir” mons. Puljić održao je predavanje o životu i radu sv. Ivana Pavla II., gdje je tri Papina dolaska u Hrvatsku nazvao blagoslovom za hrvatske obitelji i ratom izmučenu i napaćenu zemlju.

“Ne znamo koliko smo sretni što su ruke sv. Ivana Pavla II. blagoslovile naše obitelji i ne znamo koliko smo sretni i koliki blagoslov imamo što je jedan ovakav svetac hodao po ratom izmučenoj i napaćenoj zemlji. Suosjećao je s Hrvatskom u njezinim najtežim trenucima, i to je više puta dokazao i pokazao. Sveti Otac volio je Hrvatsku”, poručio je mons. Puljić.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je dobre odnose Katoličke crkve u Hrvatskoj i Ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je prvi put u povijesti naše kapelanije da tako visoki crkveni dužnosnik dolazi u naše ministarstvo, čime se potvrđuje dobra suradnja MORH-a i Katoličke crkve. Hvala našem vojnom biskupu mons. Juri Bogdanu na brizi o našim djelatnicima. Crkva daje nemjerljiv doprinos u formiranju naših dočasnika i časnika, poglavito kod težih zadaća kao što su mirovne misije”, istaknuo je.

“S druge strane, znamo koliko je Sveti Otac volio našu Hrvatsku, o čemu svjedoče i tri službena posjeta našoj domovini i njegovo zalaganje za ostvarenje hrvatske težnje ka slobodi i za prestanak rata”, rekao je ministar Krstičević i podsjetio da je Sveta Stolica među prvima priznala Republiku Hrvatsku.

U prigodnom govoru ministar je podsjetio na riječi Alojzija Stepinca, kojega je Ivan Pavao II. proglasio blaženim tijekom svojega drugog posjeta Hrvatskoj 1998. godine. “Krunica je naša snaga – riječi su blaženog Stepinca. Ja ju uvijek nosim oko vrata, baš kao što su to činili i naši branitelji za vrijeme Domovinskog rata. Uz pomoć krunice uspjeli smo obraniti i osloboditi našu domovinu”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojna kapelanija Gospe Snježne (prijašnji naziv) osnovana je Dekretom vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca 25. prosinca 2002. Pod njezinom su ovlasti sve osobe i objekti u sjedištu Ministarstva obrane i u Zapovjedništvu Glavnog stožera OS RH u Zagrebu. Od 18. srpnja 2014. kapelanija nosi liturgijski naslov “Sv. Ivan Pavao II.”, a svoj dan slavi 22. listopada. Od 2011. godine kapelan je don Marko Medo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.