Održana sveta misa u Širokom Brijegu povodom 77. obljetnice pobijenih hercegovačkih franjevaca

Foto: Vicepostulatura Široki Brijeg

U nedjelju je u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu nastavljen molitveni program »Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« u prigodi 77. obljetnice njihova ubojstva. Molitva krunice uobičajeno je započela u 17.30, a zatim je u 18.00 uslijedila sv. misa zadušnica koju je predvodio fra Zvonimir Pavičić, župni vikar u Međugorju i duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda. Uz njega su su vodili misu vicepostulator fra Miljenko Stojić, fratri iz širokobriješkog samostana i župnik iz Vrgorca, jednoga od stratišta hercegovačkih franjevaca, fra Josip Repeša. Prostrana samostanska crkva bila je uobičajeno ispunjena vjernicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Framaši uveličali misno slavlje

Jučerašnja misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su framaši na čelu s fra Augustinom Čordašom. Oni su također svojim pjevanjem uveličali misno slavlje.

Fra Zvonimir je potaknuo vjernike da surađuju s Bogom, kao što su i pobijeni fratri surađivali, jer Bog je neprestano nazočan u našim životima.

»Zato se ni mi, braćo i sestre, ne trebamo plašiti Božjega poziva. On nekada od nas traži napuštanje nekih naših zamisli i ideja ili pak snova; ali to ne znači da ćemo ostati osiromašeni. Naprotiv, postat ćemo bogati jer ćemo imati samoga Boga uza se. On će nam kao i Šimunu uvijek ponavljati one riječi: “Ne boj se! Pođi za mnom!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom promišljanju o pozivu, dobro je vidjeti i naše pobijene fratre kojih se spominjemo ovih dana. Bili su fratri, redovnici. Dakle, i oni su odgovorili na Božji poziv. Odgovorili su potpuno, čitavim svojim bićem. Jer da nisu, ne bi imali hrabrosti ustrajati do kraja, do smrti. Razbježali bi se ili bi krvnicima uzvratili istom mjerom. U nelogičnosti svijeta usudili su se slušati i nasljedovati Isusove riječi.

Bog traži cijeloga čovjeka

U svijetu koji je sav bio zarobljen ratom i mržnjom, oni su se odlučili činiti ono što im Isus kaže: opraštati, pozivati na mir. U trenutcima kad su na sebi osjetili toliku mržnju neprijatelja, nisu posustajali nego su još više produbili svoj poziv i svoju sraslost s Kristovom riječju te su opraštali svojim neprijateljima kako ih je Isus naučio. Inače ne bi bili dostojni njegova poziva. Božji poziv nije mlak, nego snažno zahvaća čitavoga čovjeka, svaku poru njegova života.

Zato i Šimun dršće i boji se, zato Izaija strepi pred objavom Boga, jer Bog traži cijeloga čovjeka. A čovjek se razdire između svijeta i Boga, između trenutnog užitka prolaznosti i trajnog mira kojeg mu Bog nudi. Sigurno su i naši fratri bili potreseni znajući da stoje na rubu života. Imali su, kako kažu svjedoci, priliku izabrati: pogaziti Boga, oglušiti se na Božji poziv ili držati se čvrsto Boga. Odlučili su se za Boga. I uvjeren sam da su u tome trenutku, poput Šimuna, čuli one Isusove riječi: »Ne boj se!«, te su tako hrabro pozdravili sestricu smrt.«

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodijeljene nagrade za mladež

Na sv. misi dodijeljene su i nagrade za uzrast mladež. Prva nagrada pripala je Darki Tusunu, učeniku gimnazije Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku. Napisao je pjesmu »Zločin bez kazne«.

Daria Buljan, učenica gimnazije Marka Marulića iz Tomislavgrada dobila je drugu nagradu. Njezin rad nosi naslov »Priča jednoga Briga«. Treću nagradu osvojila je Marija Perković, učenica Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega. Napravila je likovni rad pod naslovom »Nakon tame, svjetlost«.

Mještani Crnih Lokava, Mokrog, Turčinovića i Grada uobičajeno su danas hodočastili od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Jedna skupina njih trčala je iz Crnih Lokava. A skupina framaša iz mostarskog samostana također je hodočastila na Brig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Miljenko se svima zahvalio te pozvao na sudjelovanje na sam dan 77. obljetnice, 7. veljače, čiji program počinje u 16.00 pred ratnim skloništem gdje su ubijena i zapaljena 12-ica franjevaca iz samostana. Nakon toga ide procesija prema crkvi, molitva na grobnici s posmrtnim ostatcima pronađenih pobijenih franjevaca te sv. misa koju će predvoditi provincijal dr. fra Miljenko Šteko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.