Otvoren “Centar sveučilišne uspješnosti” za promicanje francuskog jezika

“Centar sveučilišne uspješnosti” sveučilišne agencije za frankofoniju (AIF) otvoren je danas na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, a cilj mu je poticanje učenja francuskog jezika na sveučilišnoj razini, kao i istraživanja i istraživačkih djelatnosti na francuskom jeziku, te mobilnosti prema frankofonskim sveučilištima u Francuskoj i frankofonskim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ciljna skupina koju bi smo željeli privući su istraživači na svim sastavnicama sveučilišta u Zagrebu, koji žele raditi svoja istraživanja u suradnji s frankofonskim sveučilištima na francuskom jeziku i koji iz fondova sveučilišne agencije za frankofoniju mogu povući značajnija sredstva za svoja istraživanja,” rekla je prodekanica za studijske programe FFZG-a Ivana Franić te objasnila kako će to pridonijeti širenju francuskoga jezika samo po sebi jer će se u sklopu istraživanja provoditi znanstveni skupovi, simpoziji, radionice, kulturna događanja i izložbe.

Franić je dodala kako ćemo otvaranjem ovog centra sudjelovati u sveobuhvatnoj akciji, a to je poticanje širenja učenja francuskog jezika i na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini.

“U gimnazijama prema službenoj statistici šest puta manje učenika uči francuski u usporedbi s njemačkim jezikom. Francuski je radni jezik europskih institucija i svjetskih organizacija, a to je konkretna korisnost za studenta,” rekla je Franić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje radi li se o odljevu mozgova koji se u posljednje vrijeme često spominje Franić je odgovorila kako to nipošto nije odljev mozgova već obogaćenje studentova kurikuluma, koji stječe uvid u ponešto drugačiju sveučilišnu kulturu.

“Cilj centra sveučilišne uspješnosti je da bude referentni centar za stipendije za povećanje odlazne mobilnosti sa Sveučilišta u Zagrebu u frankofone zemlje, koja je za sada iznosi oko tri posto što nije dovoljno,” zaključila je Franić.

Dekan Filozofskog Fakulteta u Zagrebu Damir Boras rekao je kako je AIF najveća organizacija koja podupire korištenje francuskog jezika na sveučilišnoj razini i broji preko 800 članica sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U našim školama se više ne uči francuski onoliko koliko je to potrebno, pogotovo od kada smo ušli u EU. Francuski jezik je jedan od administracijskog jezika i bez francuskog nema komunikacije u Europi,” rekao je Boras i dodao kako je Filozofski Fakultet ove godine posvetio jednu učionicu toj frankofonskoj sveučilišnoj organizaciji.

“Sva frankofonska sveučilišta su udružena u jednu jaku organizaciju. Ovo danas bi moglo biti važno zato jer bi se uspostavila jedna čvršća suradnja između sveučilišta vezano za francuski jezik, a našim fakultetima treba da se što više međunarodnih kontakata uspostavi. Očekujem dobar rezultat,” izjavio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Osvrnuo se i na izglasavanje predsjednika Vijeća za znanost kojeg je izglasao Sabor na koje je Sveučilište uputilo primjedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Niti jedna primjedba niti jedan argument nije usvojen. Žao nam je zbog toga, jer mislimo da to nije dobro napravljeno. Sada ćemo imati nacionalno Vijeće i nadam se da se neće postaviti pitanje legaliteta svih članova,” obrazložio je Bjeliš i dodao kako niti jedan prijedlog niti jednog sveučilišnog senata nije uzet u obzir.

Sveučilište u Zagrebu članica Sveučilišne Agencije za Frankofoniju asocijacije koja u svijetu okuplja 800 sveučilišta koji u sebi imaju sastavnicu francuski odsjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.