(FOTO) Zadar: Adventsko-božićna izložba ‘O Božjem dolasku na zemlju’

Adventsko-božićna izložba ‘O Božjem dolasku na zemlju’ otvorena je u srijedu 16. prosinca u Gradskoj loži na Narodnom trgu u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 16. siječnja posjetitelji će moći vidjeti slike i skulpture dvadeset i pet umjetnika iz Hrvatske i BiH koji su prikazali motive od navještenja, Kristova rođenja do pohoda tri kralja i bijega u Egipat.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio je umjetnicima na ponudi djela koji su prigoda da posjetitelji razmisle o velikom otajstvu povijesnog i nadpovijesnog Božjeg silaska među ljude.

„Crkva je stoljećima surađivala s umjetnicima u raznim područjima stvaralaštva, književnosti, likovnosti, graditeljstvu i poticala ih da djelima uljepšavaju sjaj Božje prirode na zemlji.
Kulturna baština u koju su umjetnici utisnuli svoj pečat uvijek je bila duša nekog mjesta, čimbenik imena i prezimena naroda koji je djela primio. Religija kao domovina duše vjekovima je umjetnicima nadahnuće njihovih dostignuća“ rekao je msgr. Puljić, istaknuvši da je sv. Ivan Pavao II. umjetnike nazvao genijalnim graditeljima ljepote koji naslućuju nešto od patosa kojim je Bog u trenutku stvaranja pogledao na djelo svojih ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zapanjeni pred tajanstvenom silom Bitka, umjetnici nose vrstu božanske iskre svojstvenu pozivu pjesnika, slikara, kipara i glazbenika“ rekao je nadbiskup.

Poželio je da se posjetitelji prepuste bojama i oblicima uradaka kako bi doživjeli fluid vjerničkog i umjetničkog nadahnuća, da osjete kako sve istinito, lijepo i dobro ima ishodište u Istini i Mudrosti koja sve uzdržava, nadahnjuje i ravna svime što postoji.

Zaključio je mišlju kardinala Carla Marie Martinija da je ljepota koja spašava svijet ljubav koja se daruje, žrtvuje i dijeli patnju s bližnjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U tjeskobi vremena zastati pred Božićem kroz umjetnička djela je određena privilegija. Sve se komercijaliziralo, a Božić u umjetnosti zrači kao što je uprisutnjen u umjetnosti ranijih stoljeća, od prvog opisa Božića na sarkofagu koji se čuva u nacionalnoj galeriji u Rimu iz 4. st., s prizorom djeteta Isusa i kasnijim ostvarenjima majstora srednjeg vijeka, renesanse, baroka i našeg vremena“ rekao je prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti, dodavši da ti autori nisu prigodno u kršćanskoj ikonografiji, poruka evanđelja ih istinski nadahnjuje.

„Djela kršćanske ikonografije nije moguće stvarati ako ne postoji iskra vjere. Poštivanje i razumijevanje evanđelja je potrebno da se prodre do istinskog smisla. Ta su djela odraz nutrine duhovnog života tih umjetnika“ rekao je Špoljarić.

„U Došašću svatko barem na trenutak promišlja svoj odnos prema vjeri i osobama koje nas okružuju. To je vrijeme osobitog prijateljstva, bliskosti i milosti. Djela pred Božić postaju dio ljubavi i sreće prema drugima“ rekla je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Želimo pobuditi iščekivanje rođenja Emanuela, Boga s nama i stvarati ozračje radosti zbog Isusovog rođendana koji je kao spasitelj svijeta dugo iščekivan u povijesti. Nadahnuća umjetnika mogu dovesti do trenutaka meditacije i smiraja iz kojih možemo izaći kao oni koji su pozvani biti jedni drugima anđeli koji navještaju dobre vijesti i biti odraz svjetla koje je Krist donio svijetu i ljudima“ rekla je direktorica Galerije Laudato Ksenija Abramović.

Izložena su djela sljedećih umjetnika: Ana Marija Botteri Peruzović, Ante Orlić, Anto Mamuša, Branimir Dorotić, Bruno Bulić, Dragan Kwiatkowski, Đuro Seder, Ferdinand Kulmer, Hrvoje Marko Peruzović, Ivan Meštrović, Ivana Ćavar, Josip Botteri Dini, Josip Marinović, Karin Grenc, Kuzma Kovačić, Linda Milić Kršnjavi, Maja Vidović, Mate Ljubičić, Matko Mijić, Niko Ančić, Svebor Vidmar, Zdenka Pozaić, Zdenko Jurišić, Zlatko Čular i Zvonimir Šepat.

Djela šestorice umjetnika za tu prigodu došla su s izložbe iz zbirke ‘Majka’ franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Organizatori Izložbe su Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, Narodni muzej grada Zadra i Zadarska nadbiskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.