Pročitajte inspirativnu priču o francuskom generalu koji je postao svećenik

Foto: Aleteia

Katolički portal Aleteia donosi inspirativnu priču o francuskom generalu koji je u sedmom desetljeću života postao svećenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Henri Pillot imao je izvanrednu vojnu karijeru, od francuske vojne akademije Saint-Cyr do sveučilišnog sjemeništa u Lyonu, prolazeći kroz alžirske planine, močvare Coëtquidan (vojna škola u Bretanji) i Alpe. Njegovo ređenje od strane biskupa Decoutraya 1992. izazvalo je senzaciju. U 61. godini života bio je prvi vojni general koji je ušao u dijecezanski kler u Lyonu.

Njegova ga je karizma brzo dovela u službu za mlade kao kapelana kartuzijanskih redovnika i mladih izviđača.

Izviđači nikad nisu znali puno o njegovoj vojnoj karijeri jer je malo govorio o sebi: njegov čin bio je dovoljan da im razbukta maštu, a tisuće suvenira, granata i uokvirenih medalja koje su krasile njegov stan sve su impresionirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek je bio pažljiv prema svakoj od duša koja mu je bila povjerena. Povrh svega, nikada nije izgubio radost u komunikaciji, vragolasti pogled nad kojim starost nije imala nikakvog utjecaja i smijeh koji bi ispunio cijelu prostoriju.

Vlč. Pillot se volio smijati. Smijao se puno, glasno i svemu – uključujući i sebe, kada mu je sluh počeo otkazivati, iako je volio glazbu. Svima je donio živo svjedočanstvo suštinski sretnog čovjeka: sretan u služenju Gospodinu kao što je služio svojoj zemlji u vojsci.

Ispunio je svoj dvostruki poziv, o čemu danas svjedoče mnogi skauti, sada muževi i očevi. Imali su veliku naklonost prema svom Padreu i svjedoče o ulozi koju je imao u izgradnji njihove osobnosti na pragu adolescencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je svećenik preminuo u 91. godini 11. svibnja 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.