Retrospektiva Miroslava Kraljevića opet u Hrvatskoj

Nakon venecijanskog uspjeha, dvadeset radova Miroslava Kraljevića vraćeno je u Zagreb, odakle će uz još šezdeset vrhunskih Kraljevićevih ostvarenja nastaviti turneju po Hrvatskoj. Nakon Požege, slikarova zavičaja i zagrebačke izložbe koju je pogledalo 30.000 ljudi, retrospektiva Miroslava Kraljevića bit će predstavljena i u Galeriji umjetnina u Split od 14. srpnja do 7. rujna, Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku od 2. listopada do 30. studenoga te u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik od 11. prosinca 2014. do 8. veljače 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova antologijska retrospektivna izložba koju Moderna galerija organizira sa srodnim muzejsko-galerijskim ustanovama u Hrvatskoj, Muzejom suvremene umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu kao i galerijama i muzejima u Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i Požegi te s nekoliko privatnih zbirki predstavlja izbor vrhunskih ostvarenja prvog istinski modernog hrvatskog
slikara.

Slike, crteži i skulpture svjedoče o Kraljevićevoj ulozi inovatora svoga vremena. Bez favoriziranja djela nastalih tijekom slikarove fulminantne pariške godine, u skladnoj kohabitaciji njegovih stilskih i motivskih mijena te životnih predispozicija, nižu se djela od požeških krajolika, skulptura s hedonističkim sižeima, ingenioznih pariških crteža s prizorima plesačica i budoarskih zabava, uljanih velegradskih veduta i portreta pariških suputnika do introspektivnih autoportreta, intimističkih i reprezentativnih portreta članova obitelji i ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića.

Umjetniku kojeg je i Antun Gustav Matoš u svom eseju svrstao među prvake hrvatske moderne, unatoč taloženju goleme stručne književno-esejističke i biografske građe o njegovu stvaralaštvu, pronalasku mnogih ‘zagubljenih’ djela te velike zastupljenosti na izložbama minhenskog kruga, priređena je jedina retrospektiva 1961. Stoga je Moderna galerija stotu obljetnicu slikarove smrti (14.travnja 1913.) odlučila obilježiti retrospektivom na nacionalnoj razini i pružiti priliku mnogobrojnom štovateljima Kraljevićeve umjetnosti da uživaju u najboljim ostvarenjima njegova opusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.