Sanja Musić Milanović u posjeti papi Franji bez vela: Što oko odijevanja žena kaže vatikanski protokol?

Foto: Fah

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović u službenom se posjetu Vatikanu sastao s papom Franjom, a pratila ga je supruga Sanja Musić Milanović. Predsjednikova supruga za ovu važnu prigodu nosila je crnu kombinaciju. Slijedeći primjer Sanje Orešković, Ane Maslać Plenković i Angele Merkel prije nekoliko godina, Sanja Musić Milanović nije nosila crni veo na glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milanović i Papa
Foto: Fah

Predsjednik Zoran Milanović na početku službenog posjeta Vatikanu, zajedno sa suprugom Sanjom Musić Milanović stigao je na privatnu audijenciju kod Svetog Oca. Nakon sastanka rekao je da su razgovarali o stanju u regiji te da je Papi poklonio glagoljaški misal.

Što oko odijevanja žena kaže vatikanski protokol?

Vatikanski protokol sve je donedavno nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću, dugih rukava, dužine do ispod koljena isključivo u crnoj boji te crni veo, koji pokriva glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Papa Franjo: Svijet je postao gluh za nevolje siromašnih

Milanović i Papa
Foto: Fah

No, od 1980-ih godina ta su pravila postala manje striktna pa je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje.

Bijela je odjeća pri susretu s papom rezervirana je samo za katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha, a trenutačno ih je sedam na svijetu: Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola – kraljica Belgije, Marija Terezija – velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda – kraljica Belgije, Leticia – kraljica Španjolske, Marina – princeza Napulja i princeza Charlene.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.