Split: Predstavljena zbirka pjesama hrvatskih branitelja “Vridilo je”

Foto: hu-benedikt.hr

U organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata 158. brigade i 6. domobranske pukovnije večeras je u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu predstavljena zbirka pjesama “Vridilo je” devet autora, sudionika Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori zbirke su negdašnji ratnici 6. domobranske pukovnije, 114., 126., 141., i 158. brigade i 16. domobranske pukovnije Ivan Pavić Mrgud, Goran Protega, Stipan Medvidović, Zoran Jurišić, Mario Blagaić, Ivo Rakuljić Arafat, Nikša Krpetić, Nadomir Tadić Šutra i Ivica Marin. Tijekom promocije svaki je autor posebno predstavljen.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović rekao je da je zbirka zanimljiva zato što su autori dragovoljci Domovinskog rata i zato što ima elemente povijesnog svjedočenja o zbivanjima u kojima su sudjelovali te zato što ima svoju estetsku vrijednost.

“Zbirka je vrijedna jer je veoma lijepo opremljena, ali i zato što dragovoljci zaslužuju svaku moguću pažnju. Za mene je fascinantno da ljudi koji su imali pušku na ramenu i prošli svašta u ratu imaju strpljenja, vremena, senzibiliteta i potencijala još i pisati pjesme”, rekao je Vidmarovčić i dodao da je tematika zbirke “ratna direktna i indirektna”. Također je rekao da je raspon u zbirci od “vrućih pjesama s ratnom tematikom do kršćansko-filozofsko-teološko-refleksivnih pjesama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik udruge veterana 6. domobranske pukovnije i 158. brigade Hrvatske vojske Ivica Bubić rekao je da su prvotno mislili napraviti večer poezije na kojoj bi bili samo pripadnici 158. brigade i 6. domobranske pukovnije, no kako ni u Domovinskom ratu nisu bili sami, nego s ostalim postrojbama i prijateljima koji se bave pjesništvom, tako su odlučili napraviti i zbirku pjesama.

“Od te zbirke više od dvije trećine pjesama su nastale u Domovinskom ratu. ‘Vridilo je’ simboličan je naziv. Uvijek nas pitaju je li vridilo sve što smo prošli i naše žrtve, a naš je odgovor dan u naslovu zbirke – ‘Vridilo je’. Zbirka je upotpunjena s djelima naših renomiranih umjetnika. Posebno smo sretni što je Josip Botteri Dini napravio naslovnu stranicu zbirke simboličnog naziva Hrvatska pobjeda 1995.”, istaknuo je Bubić.

Rekao je da su u zbirci i pjesme ostalih autora koji su prošli Domovinski rat i dali im svoje radove te su napravili lijepu zbirku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od autora zbirke je umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivan Pavić Mrgud, čijih je 15 pjesama objavljeno u zajedničkoj zbirci od čega ih je dio već objavljen. Pjesme je pisao tijekom Domovinskog rata te je odmah nakon rata izdao zbirku “Hoće li sutra?”. Osim što piše pjesme, u slobodno vrijeme bavi se i kiparstvom. Njegove pjesme objavljene u zbirci posvećene su obitelji i prijateljima, razmišljanjima o ratu.

“Rat je destrukcija i neprirodna pojava. Svaki čovjek teži stvaranju, a ne razaranju i stoga je rat jako težak, a i teško je ostati svoj i netaknut u svojoj časti, vjeri u Boga i čovjeka. To je jako zahtjevno. Ja sam nastojao koliko sam god mogao i nadam se da sam uspio”, rekao je Pavić.

Zbirka pjesama “Vridilo je” tiskana je u 500 primjeraka, ima 172 stranice i 111 pjesama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.