Otvorenje prve belomanastirske arheološke izložbe JASA- rezultati istraživanja lokaliteta Novi Čeminac – Jauhov salaš

U srijedu, 17. veljače u 18 sati u Centru za kulturu grada Belog Manastira otvara se prva belomanastirska arheološka izložba.JASA – rezultati arheoloških istraživanja lokaliteta Novi Čeminac – Jauhov salaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva belomanastirska arheološka izložba

Arheološki lokalitet Novi Čeminac-Jauhov salaš otkriven je terenskim pregledom, a definiran probnim rovovima koji su prethodili radovima na trasi buduće autoceste A5, dionica Beli Manastir-Osijek.

Istraživanja su na tom položaju provođena tokom 2014. i 2015. godine, a u njima je otkriven i definiran velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kuturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno valja istaknuti grobove i naselje iz vremena seobe naroda, jer su to prvi takvi nalazi pronađeni in situ na prostoru Republike Hrvatske, a upravo su oni ponukali istraživače na proširenje istraživanog područja kako bi se dobio što bolji uvid u život populacije istočnih Germana koja je nastanjivala položaj Jauhov salaš u 5. stoljeću.

Ovom izložbom smo prvenstveno nastojali pokazati izuzetno bogatstvo i raznolikost arheološke baštine Baranje, s naglaskom na lokalitet Novi Čeminac-Jauhov salaš. Cilj nam je bio napraviti koncizni presjek svakodnevnog i zagrobnog života populacija koje su živjele na tom položaju kroz sva definirana arheološka razdoblja, i to kroz pedesetak predmeta, niz informativnih plakata, mnoštvo fotografija, 3D rekonstrukcije dvaju kuća i rekonstukciju nošnje srednjovjekovne žene koja prikazuje nalaze pronađene u jedom od grobova. U četiri vitrine javnosti će biti dostupan obrađeni i restaurirani arheološki materijal pronađen u pretpovijesnim i antičkim objektima te srednjevjekovnim kućama i grobovima.

Važno je istaknuti da se nalazi u vrlo kratkom vremenu od završetka istraživanja prezentiraju javnosti i to premijerno u Belom Manastiru, zbog čega nam je izuzetna čast izložiti ih gotovo na samom mjestu pronalaska i to u sklopu prve belomanastirske arheološke izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.