Sveta Anastazija tj. sveta Stošija

sveta stošija

Sveta Anastazija je kršćanska mučenica koja je svoj život dala na lomači za Krista u vrijeme najžešćih progona za rimskog cara Dioklecijana početkom 4 st.  U nas se osobito štuje u Zadru pod imenom svete Stošije, kao i u gradu Samoboru i katoličkim župama diljem Srijema gdje je i djelovala veći dio života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Crkva službeno njen blagdan slavi na Božić, u hrvatskim krajevima gdje je živjela i ukopana Anastazija i gdje su položene njezine kosti slavi se 15. siječnja. U pravoslavlju je također na glasu velikog štovanja kao Velika mučenica Anastazija.

Mučenička smrt Anastazije i njezino počivalište u Zadru

25.prosinca 304., u zadnjoj godini desetljetnog progona kršćana od strane cara Dioklecijana, na malom otočiću Palmariji kod Rima, kršćanka Anastazija spaljena je živa na lomači. Razlog je bio što je pomagala proganjanim i zatvaranim kršćanima. Prije toga otpratila je u smrt još jednog od zaštitnika katoličkog Zadra, svetog Krševana, koji je sa skupinom kršćana pogubljen u Akvileji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisujući njeno mučeništvo jedan životopisac je zapisao: “Dok je plamen sažigao Stošijino tijelo, ona je u zanosu pjevala. Jači je bio plamen ljubavi prema Kristu od onoga koji je sažigao Stošijino tijelo.” Tolika je bila njena vjera, kao i mnogih kršćana tih teških vremena.

Sahranjena je u Srijemu, pa su joj posmrtni ostaci preneseni u središte kršćanskog istoka Carigrad (današnji Istanbul), a 804. zadarski biskup Donat donosi ih u Zadar i pohranjuje u crkvi koja od tada nosi njezino ime.

Biskup Donat započeo je u 9. st. pregradnju stare zadarske ranokršćanske katedrale i njeno skupocjeno opremanje. U dnu sjeverne lađe sagradio je kapelu Svete Stošije i u nju smjestio mramorni sarkofag isklesan od sivkastog mramora preuzetog s rimskog foruma na kojem je izgrađena i sama katedrala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posve jednostavnom sarkofagu uklesan je križ i posvetni natpis: “IN NOMINE SANCTE TRINITATIS. HIC REQVIESCIT CORPUS BEATE SANCTE ANASTASIE. DE DONIS DEI ET SANCTE ANASTASIE DONATVS PECATVR EPISCOPUS FECIT. DEO GRATIAS ” (U ime Presvetog Trojstva. Ovdje počiva tijelo blažene Svete Anastazije. Na dar Bogu i Svetoj Anastaziji Donat grešni biskup učini. Bogu hvala).

Da bi bolje vidjeli koliki je značaj svete Anastazije u katoličkoj tradiciji, treba istaknuti da je ona jedna od sedam žena, osim Blažene djevice Marije, spomenutih u Misnom kanonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.