Sveta Rebeka – izmolila od Boga tjelesnu patnju

Rebeka
Foto: rafqa info (CC BY-SA 4.0)

Sveta Rebeka je slijepa redovnica i mističarka iz Libanona na čijem se grobu događaju čudesna ozdravljenja. Brojni arapski kršćani Libanona, Sirije i Palestine dolaze na njeg grob moliti za zagovor i pomoć kod Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena je 1832. godine na sam blagdan sv. Petra i dobila krsno ime Petrunila.
U dvadeset i prvoj godini zaredila se u Kongregaciji Marije od Bezgrešnog Začeća te je ime promijenila u Anissa (Janja), piše laudato.hr.

Sveta Rebeka dobiva savjet od svetog Antuna Opata

God. 1856., položivši redovničke zavjete, svoj je život u potpunosti predala Bogu. Kada su se god. 1871. promijenile prilike u njenoj Kongregaciji, sestre su imale priliku odlučiti hoće li ostati u redu ili ne. U pomoć svetoj Rebeki pristigao je sv. Antun Opat, koji joj je u više navrata ukazao na to kako je njezino mjesto u libanonskome redu svetoga Antuna maronita – redu Baladiya (maroniti su katolici istočnoga obreda u Libanonu).

Dana 12. srpnja 1871.. Anissa je pristupila tome redu pod imenom Rafqa (Rebecca).
Visoko motivirana kao redovnica, te snažne duhovnosti, sestra Rebeka je smjesta krenula putem svetosti, stopama Kristovim kako bi Ga mogla nasljedovati do kraja. Na blagdan Gospe od Krunice god. 1885. zamolila je Boga za milost dioništva u Kristovim patnjama. Kao odgovor na njezinu molitvu, zdravlje joj se smjesta stalo pogoršavati, te je polako osljepljivala i na kraju bila osuđena na invalidska kolica. Ostatak je života provela u molitvi, ali je i dalje pridonosila obavljanju samostanskih poslova, koliko su joj to mogućnosti dopuštale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalna Bogu na tjelesnim trpljenjima 

Posljednjih je 18 godina, sada već potpuno slijepa, sestra Rebecca provela u novome samostanu sv. Josipa u Ad-Daheru. Bilo je to mjesto njezinih najvećih trpljenja, ali i najvećih radosti. Osobito su novakinje bile pod dojmom njezine snažne duhovnosti, obilježene molitvom, poniznošću i ljubavlju. Iako je 18 godina trajno, i danju i noću, trpjela teške boli, susestre je nikada nisu čule da se žalila. Naprotiv, često bi ona njih umirivala riječima kako zahvaljuje Bogu na svojim trpljenjima „jer znam kako je bolest na dobrobit moje duše i na Njegovu slavu”, te kako „bolest prihvaćena strpljivo i zahvalno pročišćuje dušu kao što oganj pročišćuje zlato”.

Bila je uvijek spokojna i nasmijana. Zahvaljujući njezinoj velikoj strpljivosti, zaslužuje biti uspoređena s velikim svecima.

Valja napomenuti još i to kako joj je Bog uslišao molitvu, te joj, prema želji, potkraj života povratio vid samo na trenutak. Željela je to kako bi mogla ugledati lice majke Ursule, svoje poglavarice, prijateljice i pouzdanice, koja je također i autorica njezina životopisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rebeka je preminula 23. ožujka 1914.g. Četiri dana nakon smrti, na njezinu su se grobu počela događati čudesna ozdravljenja. Među ozdravljenjima bila je i sama majka Ursula, koja je bila pogođena teškim oboljenjem dišnih putova, radi kojega se zamalo ugušila.
Ozdravljenje jedne Libanonke od raka maternice god. 1938., pribavilo joj je naslov blaženice, pa ju je blaženom proglasio papa Ivan Pavao II. Isti ju je papa u jubilejskoj godini 2000., 17. studenoga 1985, proglasio i svetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.