U HNK-u premijerno izvedena komična opera “Prodana nevjesta”

Opera “Prodana nevjesta” češkoga skladatelja Bedricha Smetane, premijerno izvedena u petak navečer u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Ozrena Prohića, zabavna je i dinamična opera koja na komičan način tematizira “bračno tržište”, slaveći iskrenu ljubav kojoj ništa ne može stati na put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu priče je mlada djevojka Marica (Valentina Fijačko) koju roditelji Krušina i Ljudmila (Vitomir Marof i Ivanka Boljkovac) žele odgovoriti od udaje za njezinog voljenog Janka (Stjepan Franetović) te je udati za Vašeka (Ladislav Vrgoč), sina bogatog seljaka Mihe (Siniša Štork). Pritom se služe uslugama pokvarenog bračnog posrednika Kecala (Saša Čano).

Libreto Karela Sabine (ovdje u prijevodu Milutina Cihlara Nehajeva) ima optimističnu poruku, donoseći sretan završetak za Maricu i Janka.

Radnju opere koja je praizvedena 1870., Prohić je smjestio u 60-te godine prošloga stoljeća, u pivnicu u preuređenome seoskom vatrogasnom domu. Njegova redateljska vizija gotovo je filmična: sve scene u kojima sudjeluje čitav ansambl raspliću se u paralelnim sekvencama, kao “scene u sceni”, stvarajući dojam kao da se vrte na filmskom platnu, i to poput nijemog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onodobnu češku provinciju, također u filmskoj maniri, oslikava galerija gotovo menzelovskih likova – lokalna nogometna ekipa, bakice u crnini (koje sve do jedne smiješno posrću), seoske misice (pobjeđuje jedina bucmasta među njima), cirkusanti koji se pojavljuju u trećem činu – a svi ispijaju velike količine piva i kroz pjesmu slave život.

Životnosti i šarolikosti predstave pridonosi scenografija Dinke Jeričević, koja među ostalim uključuje dva preparirana medvjeda, lovačke trofeje na zidovima, jukebox, fliper i jedan žuti automobil Bubu, kao i kostimi Irene Sušac – homo-erotizirani plesači, jedan od kojih s bradom i dugom kosom u referenci na pobjednicu Eurosonga Conchitu Wurst, sado-mazo cirkusantica i mnogi drugi.

Pomalo kaotične i vrlo živopisne grupne scene i zanimljiv zaplet dodaju dinamičnosti radnje, pa opera iako traje tri sata nije dosadna. U ostalim su ulogama nastupili Cecilija Car (Kata), Mario Bokun (Ravnatelj cirkusa), Marija Kuhar Šoša (Esmeralda), Antonio Braković (Indijanac), Alen Gotal (Poslužitelj) i drugi. Cirkusante su utjelovili Petar Banda, Ivo Frangeš, Elvis Hodžić, Adrian Bijan Korbler, Vedran Vračar i Valentino Vulama. U produkciji sudjeluje i zbor HNK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prodana nevjesta” ima dugu tradiciju u zagrebačkome nacionalnom teatru, gdje je prvi put postavljena davne 1873., tri godine nakon praške premijere, i to u prijevodu Augusta Šenoe i pod ravnanjem Ivana pl. Zajca. Odmah je dobro primljena te je postala sastavnim dijelom zagrebačkog opernog repertoara, s do danas više od 400 izvedaba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.