Velika Gospa u Hrvatskoj: Pogledajte raspored svečanih misnih slavlja!

Foto: Fah

Hrvatska sutra obilježava blagdan Velike Gospe, svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Donosimo kratki pregled proslava u marijanskim svetištima za ovu godinu.

Svetkovina Velike Gospe u Mariji Bistrici

Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena 15. kolovoza u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnje mise bit će u 6 sati u bazilici te u 7.30 i 9 sati u kapelici Sv. Petra. U 8.30 sati bit će križni put na Kalvariji.  Središnje misno slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U 14 sati bit će euharistijsko klanjanje u bazilici.

Popodnevne mise bit će u 16 sati u kapelici Sv. Petra, u 18 sati u crkvi na otvorenom i u 20 sati u bazilici. U predvečerje svetkovine 14. kolovoza u 20.30 sati bit će procesija sa svijećama te u 21.30 sati misa na otvorenom. Trodnevnica uoči Velike Gospe bit će od 12. do 14. kolovoza. Mise u 18 sati predvodit će fra Ljubo Šimunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetkovina Velike Gospe u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu

U svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza jutarnju misu u 6 sati predvodit će fra Ivan Matić; svečano misno slavlje u 10 sati slavit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić; u 12 sati misno slavlje za stradalnike Domovinskoga rata predvodit će povjerenik za pastoral branitelja dr. Stanislav Šota; misno slavlje u 18 sati za mlade bračne parove i njihovu djecu slavit će umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, na kraju mise bit će blagoslov male djece.

Uoči Velike Gospe utorak 14. kolovoza u 17.30 sati bit će pobožnost križnog puta na ‘Kalvariji’; u 19 sati misno slavlje predvodit će fra Ivan Matić; u 20 sati bit će euharistijsko klanjanje, s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje; u 21 sat bit će procesija sa svijećama do kapelice ‘Na lipi’ i prigodna marijanska pobožnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trodnevnica za proslavu svetkovine Velike Gospe održavala se od 11. do 13. kolovoza. Trodnevnicu vodi fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u Kući susreta Tabor.

Župnik Marijan Piskač u Resniku

Župa Uznesenja BDM u Resniku proslavit će 15. kolovoza svetkovinu Velike Gospe. Misu u 6 sati slavit će župnik Marijan Piskač; u 8 mladomisnik Kristijan Tušek; u 11 sati misu će također slaviti vlč. Tušek, a propovijedati misionar Krvi Kristove o. Ilija Grgić; u 19 sati misu će predvoditi mladomisnik vlč. Alen Vrbek.

Devetnica u čast Gospi Jezerinskoj je od 6. do 14. kolovoza s pobožnošću koja počinje u 18.20 sati te misom u 19 sati. Mise predvode mladomisnici Alen Vrbek, Matija Novački i Kristijan Tušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Mate Uzinić u Dubrovniku

U dubrovačkoj katedrali na svetkovinu njezine zaštitnice, Veliku Gospu u srijedu 15. kolovoza mise će biti u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati te pontifikalna misa koju će predvoditi dubrovački biskup Mate Uzinić u 19 sati.

Nakon mise bit će procesija sa slikom Gospe od Porata i blagoslov u staroj gradskoj luci.

U katedrali je počelo održavanjem tradicionalne trodnevnice 12., 13. i 14. kolovoza, koju predvodi isusovac o. Sebastian Šujević.

U nedjelju 12. kolovoza počelo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Nadbiskup Želimir Puljić na Belafuži

U svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru na svetkovinu Uznesenja Marijina 15. kolovoza prijepodnevne mise bit će u 6, 7, 8, 9, 10.30 sati.

Središnje svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Misi će prethoditi molitva krunice u 18.15 sati. Po završetku mise održat će se procesija s čudotvornim likom Gospe Maslinske ulicama Belafuže.

Mise 13. i 14. kolovoza predvodi don Thomas Vargas, župnik Draga i Vrgade (župni vikar na Belafuži od 2003. do 2014.).

Poslije mise bdjenja svetište Gospe Maslinske bit će otvoreno cijelu noć za molitvu i osobnu pobožnost.

Nadbiskup Marin Barišić u Sinju

Tisuće hodočasnika i ove godine ići će na proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza u Gospino svetište u Sinju. Hodočasnici će se u svetištu moći ispovjediti već od 3 sata. Prva misa “zornica” je u 4 sata, a potom su mise svakih sat vremena, sve do 9.30 sati, kada će iz Gospina svetišta krenuti svečani ophod, u kojem će sudjelovati cijeli Sinj, Cetinska krajina i šira okolica. Alkarski momci u starim odorama nosit će zlatom i dragim kamenjem te brojnim zavjetnim darovima okićenu staru Gospinu sliku, s kojom se na četiri strane blagoslivlja grad i Cetinska krajina. Svečani ophod i euharistijsko slavlje predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Proslava svetkovine u sinjskom svetištu završit će svečanom večernjom koncelebriranom misom na Trgu dr. F. Tuđmana u 18 sati koju će predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. U četvrtak 16. kolovoza u 7 sati je misa zahvalnica na Gospinu Gradu, a u nedjelju 19. kolovoza u 18 sati misa je posvete djece Gospi Sinjskoj u samostanskom dvorištu.

Proslavi prethodi devetnica od 6. do 14. kolovoza, u 18.20 u crkvi Gospe Sinjske moli se krunica i Devetnica Gospi Sinjskoj, a u 19 sati je euharistijsko slavlje, koje predvodi fra Ante Marić. Na Vigiliju Velike Gospe, 14. kolovoza, u 18 sati misu na Trgu dr. Franje Tuđmana slavi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Rektor zagrebačke katedrale preč. Josip Kuhtić u Stenjevcu

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkom Stenjevcu na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza mise će biti u 6, 7.30, 9, 11 i 18 sati.

Svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će rektor zagrebačke katedrale preč. Josip Kuhtić, a svečano misno slavlje u 18 sati slavit će umirovljeni svećenik mons. Franjo Prstec. Na obje mise KUD Stenjevec nosit će kip Gospe Stenjevečke u procesiji od crkve do vanjskog oltara u Gospinom parku.


Vjernici će se za svetkovinu pripremati devetnicom od 6. do 14. kolovoza. U 18 sati bi će marijanska pobožnost, u 18:30 sati pjevana večernja misa, a na kraju mise molit će se posvetna molitva Gospi Stenjevečkoj te će biti ophod oko njezina kipa. Prva tri dana mise će predvoditi domaći svećenici, a idućih šest dana preč. Kuhtić. 

Biskup Vjekoslav Huzjak u Bibinjama

Sv. Roko, naslovnik i zaštitnik župe sv. Roka u Bibinjama, svečano se slavi u četvrtak 16. kolovoza. Misna slavlja u crkvi Sv. Roka u Bibinjama su u 8 i u 18.30 sati. Središnje koncelebrirano slavlje u 10.30 sati u crkvi Sv. Roka, potom i procesiju s kipom sv. Roka kroz mjesto predvodi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Nadbiskup Ivan Devčić na Trsatu

Ovogodišnja proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Majke Božje Trsatske bit će u znaku 15. obljetnice pohoda sv. Ivana Pavla II. Trsatu i 40. obljetnice hodočašća Majke Tereze u to hrvatsko svetište.

Na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Misi će prethoditi procesija s čudotvornom slikom Majke Milosti. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak. Mise će biti slavljene i u 6, 7, 8, 9 i 11.30 sati.

Biskup Tomislav Rogić u Vrpolju

U župi Uznesenja BDM i svetištu Gospe Vrpoljačke u Vrpolju na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza mise će biti ujutro u 6, 7 i 8 sati. Svečanu misu u 10.30 sati predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić. Večernja misa slavit će se u 19 sati.

Marin Srakić u Ilači

U svetištu „Gospe na Vodici” u Ilači na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza misu u 7 sati predvodit će župnik u Josipovcu vlč. Tomislav Đukez, u 9 sati mladomisnik fra Andro Tomislav Gluščić, svečano misno slavlje u 10.30 slavit će umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, misu u 16.30 sati slavit će župnik u Čereviću vlč. Zdravko Čabrajac, misno slavlje u 19 sati predvodit će domaći župnik vlč. Ivan Đakovac.

Uoči Velike Gospe 14. kolovoza marijanske pobožnosti i prilika za ispovijed bit će od 17 sati. Misno slavlje u 19 sati predvodit će župnik u Tordincima vlč. Dejan Bubalo; euharistijsko slavlje u 21 sat slavit će župni vikar u župi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima vlč. Nikola Kaurin, nakon mise uslijedit će ophod sa svijećama i slikom Gospe Ilačke. Misno slavlje u 23 sata predvodit će župnik u Nijemcima vlč. Branimir Mađarac.

Biskup Jure Bogdan u Starom gradu na Pagu

Svetkovina Velike Gospe svečano se slavi u srijedu 15. kolovoza u župi Uznesenja BDM u Pagu odnosno u drevnom paškom svetištu Gospe od Staroga Grada iz 14. st. Na Marijinu svetkovinu svečano koncelebrirano misno slavlje u paškoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19 sati predvodi vojni biskup u RH Jure Bogdan. Slavlje započinje procesijom s čudotvornim Gospinim kipom u svetištu Gospe od Staroga Grada u 18 sati, do zborne crkve Uznesenja Marijina u Pagu.

Na svetkovinu Velike Gospe, svečanu misu u paškoj župnoj crkvi u 10.30 sati predvodi paški župnik i dekan don Gašpar Dodić. U 9 sati je svečana misa i u crkvi Navještenja Marijina kod paških benediktinki.

Na Veliku Gospu u svetištu Majke Božje od Staroga Grada od 5 do 9 sati je prigoda za ispovijed. U 6 sati misu u tom svetištu predvodi don Gašpar Dodić, a misno slavlje u 8 sati predvodi svećenik iz dekanata.

Uoči svetkovine Vele Stomorine, kako Pažani nazivaju proslavu Marijina Uznesenja, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada u utorak 14. kolovoza od 19 do 22 sata je prigoda za ispovijed. U 19.30 sati započinje molitva krunice. U 20 sati misno slavlje u toj crkvi predvodi župnik Luna don Saša Ilijić. Od 22.30 do 4.30 sata održava se cjelonoćno bdjenje u svetištu Majke Božje od Staroga Grada.

Biskup Mile Bogović na Krasnu

Središnje misno slavlje na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Gospe od Krasna, zaštitnice Gospićko-senjske biskupije, predvodit će umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji s gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križeićem, upraviteljem svetišta vlč. Stipom Zebom i brojnim svećenicima. Misa će biti u 11 sati, a liturgijskom glazbom će ju pratiti združeni zbor pod vodstvom Ivana Prpića. Popodnevnu misu u 16 sati slavit će Kristijan Zeba.

Večer uoči svetkovine križni put u 19 sati predvodit će vlč. Ivan Miškulin, a misu u 20 sati fra Ilija Mikulić. Slijedit će euharistijsko klanjanje koje će predvoditi generalni vikar biskupije mr. Marinko Miličević.

Biskup Ivan Milovan na Udbini

Na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza u župi Zavalje kod Bihaća (jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije u susjednoj BiH) umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan predvodit će misna slavlja u 11 sati. Misu u 17 sati predvodit će čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josip Šimatović.

Biskup Vlado Košić u Gori kraj Petrinje

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u srijedu 15. kolovoza u 11 sati, svečano misno slavlje u marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori kraj Petrinje.

Proslavi prethodi trodnevnica koju predvodi generalni vikar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, u utorak 14. kolovoza u 19 sati.

Biskup Dražen Kutleša u Poreču

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza u porečkoj bazilici središnje svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.
Trodnevnu duhovnu pripravu za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u porečkoj katedrali od 12. do 14 kolovoza u 18 sati, predvodit će svećenici Porečkog dekanata. Svake večeri, od 18 sati, postojat će mogućnost za sakrament ispovijedi, u 18.30 sati bit će pobožnost krunice, a u 19 sati misno slavlje. U utorak 14. kolovoza misu predvodi vlč. Dariuzs Szymanski. Posljednjeg dana trodnevnice, nakon mise bit će procesija.

Nadbiskup Želimir Puljić u Škabrnji

župi Uznesenja BDM u Škabrnji na svetkovinu Velike Gospe u srijedu 15. kolovoza svečano misno slavlje u župnoj crkvi u 11 sati, potom i procesiju kroz mjesto s Gospinim kipom, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Stari Gospin kip kojega je puk častio srbijanski agresor u Domovinskom ratu obeščastio je na način da je s kipa odrubio glave Marije i Djeteta Isusa, a 1992. g. srušio je i škabrnjsku crkvu Marijina uznesenja. Novoizgrađena župna crkva posvećena je 2004. g.

Nadbiskup Marin Barišić u Splitu

U svetištu Gospe od Pojišana u Splitu svečano se slavi svetkovina Marijina uznesenja – Velika Gospa za grad i bližu okolicu u srijedu, 15. kolovoza. Mise u svetištu slave se kroz jutro i prijepodne svaki sat – u 6, 7, 8, 9, 10 i u 11 sati. Središnje euharistijsko slavlje je večernje, počinje procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske prvostolnice Sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana, gdje je u 19 sati na otvorenome bogoslužnom prostoru uz svetište misa koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Biskup Petar Palić u Jelsi

Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena u srijedu 15. kolovoza u župi Uznesena Marijina u Jelsi na otoku Hvaru gdje Božji puk Majku Božju uznesenu na nebo slavi kao nebesku zaštitnicu. Prijepodnevne mise župne svetkovine bit će slavljene u 7 i 9 sati.

Središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodit će hvarski biskup Petar Palić u koncelebraciji s generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem. Poslije misnoga slavlja bit će održana tradicionalna procesija po Jelsi s Gospinim kipom.

Međugorje

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se u srijedu, 15. kolovoza. Svete mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 5, 6, 7, 8, 9, 11 te večernja sveta misa u 19 sati. Večernji molitveno-liturgijski program i ovoga dana započinje u 18 sati molitvom krunice.

U danima prije svetkovine Velike Gospe u Međugorju Ured informacija bilježi skupine hodočasnika iz Italije, Indije, Slovačke, Ukrajine, Poljske, Libanona, Argentine, Češke, Rumunjske, Španjolske, Irske, SAD-a, Engleske, Njemačke i Francuske, Hrvatske i BiH.

Don Antun Sente u Širokom Brijegu

Na blagdan Velike Gospe, odnosno Gospojine, u Širokom Brijegu svečana sveta misa bit će u 11 sati, a predvodit će je monsinjor don Antun Sente iz Karlovca. Na spomenuti blagdan od 5 sati ujutro vjernici će imati mogućnost svete ispovijedi, a svete mise bez propovijedi slavit će se u 5, 6, 7, 8 i 9 sati..

Blagdan Velike Gospe ujedno je i Dan Grada Širokog Brijega. Gradska uprava na Trgu širokobrijeških žrtava organizirala je koncert Joška Čaglja Jole i očekuje se velika fešta.

Posušje

U Posušju će na Gospojinu ispovijedanje započeti u 6 sati, a svete mise bit će u 7, 9 i 19 sati. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će fra Miljenko Šteko.

Inače, blagdan Velike Gospe u Posušju je proglašen i Danom Općine.

Iz općinske uprave pozvali su sve one koji još nisu da svoje objekte ukrase zastavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.