(VIDEO) 10. lipnja 1967. Šestodnevni rat – neviđena vojna pobjeda Izraela protiv arapske koalicije!

Foto: Snimka zaslona

U samo šest dana izraelska je vojska osvojila cijeli Sinajski poluotok od Egipta, Golansku visoravan od Sirije i još k tome Jeruzalem i čitavu Zapadnu obalu od Jordana.

Šestodnevni rat naziv za oružani sukob između države Izrael s jedne strane i Egipta, Jordana, Sirije i Iraka s druge strane.

Inicirao ga je sam Izrael, a poznat je i kao Lipanjski rat, jer je vođen od 5. do 10. lipnja 1967. godine. Izrael je u ratu pobijedio te okupirao teritorij površine od preko 67.000 km2: Gazu (363 km2), Zapadnu obalu (5.878 km2), Golansku visoravan (1.181 km2) te poluotok Sinaj (oko 60.000 km2). Izraelska vojska Sinaj je napustila 1982. godine, Gazu 2005. godine, dok su Zapadna obala i Golanska visoravan još pod njenom jurisdikcijom

Na današnji dan 1967. završio je poznati “Šestodnevni rat”, u kojem je izraelsko oružje postiglo dotada neviđene osvajačke uspjehe na račun okolnih arapskih zemalja. U samo 6 dana izraelska je vojska osvojila cijeli Sinajski poluotok od Egipta, Golansku visoravan od Sirije i još k tome Jeruzalem i čitavu Zapadnu obalu od Jordana. Izrael je ušao u osvajanje s velikom armijom od oko 100,000 vojnika, 800 tenkova i 300 zrakoplova.

Za veliki uspjeh uvelike su zaslužni izraelski generali, od kojih su mnogi postali nacionalni heroji i kasnije ostvarili visoke političke karijere. Na prvom mjestu treba spomenuti generala Moshe Dayana, izraelskog ministra obrane i generala Yitzhaka Rabina, tada vrhovnog zapovjednika Izraelskih obrambenih snaga (najviši vojni položaj u Izraelu). Moshe Dayan poznat je javnosti po povezu na oku, koji je zaradio u Drugom svjetskom ratu kad ga je neprijateljski metak pogodio dok je dalekozorom nadgledao okolicu. Yitzhak Rabin, poznat je pak kao kasniji premijer Izraela. Poznat je i general Mordechai Gur, koji je zauzeo Jeruzalem.

Šestodnevni rat počeo je snažnim izraelskim zračnim bombardiranjem protivnika. Tu akciju nazvanu “Operacija Fokus” proveo je zapovjednik zračnih snaga general Mordechai Hod, poslavši gotovo sve izraelske avione u napad i riskantno ostavivši samo 12 aviona da brane zemlju. Zračni napad bio je veliki uspjeh i gotovo je onesposobio neprijatelje. Najveći prodor na terenu ostvario je general Ariel Sharon zarivši se sa svojom oklopnom divizijom duboko u Sinajski poluotok. Sharon je, dakako, kasnije također postao jedan od najpoznatijih izraelskih premijera.

 

Šestodnevni rat – animacija ratnih djelovanja po danima:

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr