(VIDEO) 11. lipnja: sveti Barnaba – desna ruka apostola Pavla i osnivač Crkve na Cipru

Paolo Veronese: Sv. Barnaba liječi bolesnika

Današnja autokefalnost Ciparske crkve potječe od onoga poštovanja što su ga sve Crkve iskazivale Barnabi kao osnivaču Crkve na Cipru. Današnji arhiepiskopi Cipra pravi su Barnabini nasljednici.

Josip prozvan Barnaba (Sin utjehe), levit, ciparski Židov, jedan je od najutjecajnijih i najuglednijih članova prve Crkve u Jeruzalemu.

Prema događaju u Listri (Dj 14, 8-18), bio je visok, dostojanstvena izgleda, staložena i mirna nastupa, pa su ga građani smatrali samim Zeusom. Riječ iz Djela apostolskih kako je bio muž čestit i pun Duha Svetoga vjere (Dj 11,24) jasno kaže kako je u njegovu divnom tijelu bio i krasan i plemenit duh. To dokazuje sav njegov život i rad, kako je opisan u Djelima: nesebičan, altruist, pun smisla za za jedinicu. Kad je prodao njivu u Jeruzalemu, sav je novac donio apostolima (Dj 4, 36). Od progonitelja Savla Crkva je dobila apostola naroda svetog Pavla dobrim dijelom Barnabinom zaslugom. On ga je primio (Dj 9,27) i uzeo za suradnika u Antiohiji (Dj 2, 19-26).

Pošao  je s  Pavlom na  prvo misijsko putovanje po Maloj Aziji (Dj 13 i 14).

Zauzeto je djelovao na Saboru u Jeruzalemu (Dj 15,6 i 35) i jedan je od prvih radnika kršćanskoga Caritasa (Dj 17,29-30).  Nakon rastanka s Pavlom odlazi sa svetim Markom na Cipar (Dj 15,39). Dalje se njegov rad u Djelima apostolskim ne spominje. Uveo je Pavla na pozornicu i pustio ga neka radi i svijetli, a sam se povukao u tišinu. Kasnija predaja svjedoči kako je bio u Aleksandriji, Rimu i Milanu, ali je vjerojatnije kako je ostao na Cipru, gdje su ga kamenovali.

Kad mu je otvoren grob, nađen je prijevod Matejeva evanđelja, što ga je s aramejskoga na grčki jezik preveo sam Barnaba.

Današnja autokefalnost Ciparske crkve potječe od onoga poštovanja, što su ga sve Crkve iskazivale Barnabi kao osnivaču Crkve na Cipru. Današnji arhiepiskopi Cipra pravi su Barnabini nasljednici.

Barnaba je prvi misionar, koji je pošao među pogane, pa bogoslužje ističe kako se „poslu tom svetom predao srcem i dušom, umom i bićem cijelim”! To je svakako uzor i poziv svima, a posebno svećenicima, koji rade i među kršćanima i među nekršćanima.

 

Grob svetog Barnabe na Cipru:

 

 

Jedinstvena pravoslavna duhovnost i arhitektura crkava i manastira Cipra:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr