(VIDEO) 16. veljače 1983. Ranko Filjak – hrvatski pijanistički virtuoz

Foto: Snimka zaslona

Filjak Ranko, hrvatski pijanist i pedagog (Zagreb, 13. XII. 1927 – Zagreb, 16. II. 1983). Diplomirao glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi S. Stančića. Predavao na glazbenoj školi Vatroslava Lisinskoga, a od 1958. profesor na Muzičkoj akademiji. Od 1952. uspješno nastupao u zemlji i inozemstvu. Istaknuti komorni glazbenik.

Pijanist izrazite osobnosti, maštovitosti, senzibiliteta i visoke razine virtuoziteta. U njegovu repertoaru široka raspona, od baroknih do suvremenih autora, posebice hrvatskih (M. Cipra, B. Papandopulo, S. Horvat, B. Bjelinski, I. Malec), po umjetničkom senzibilitetu najbliži su mu bili F. Chopin, R. Schumann, J. Brahms, F. Liszt, S. Prokofjev i A. Skrjabin. Njegove interpretacije Brahmsovih glasovirskih koncerata pripadaju antologijskim dosezima hrvatske pijanističke reproduktive.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/enciklopedija.hr