Drvar: Poništena zabrana srpskih vlasti za izgradnju katoličke crkve

Foto: Župa Drvar

Hercegbosanska županija (HBŽ) naložila je srpskim vlastima u Drvaru na zapadu Bosne da katoličkoj crkvi odobri izgradnju objekta za humanitarne i karitativne djelatnosti na zemljištu koje je u njihovom vlasništvu, a što je prethodno ova općina odbila.

Kako su u srijedu priopćili iz katoličke župe u Drvaru, ministarstvo graditeljstva HBŽ-a poništilo je rješenje Općine Drvar kojim se Župi Drvar ne dopušta obnova vlastitog objekta, te se nalaže da se u roku od mjesec dana donese novo rješenje o izdavanju lokacijske dozvole Župi Drvar.

U opširom drugostupanjskom rješenju, ministarstvo graditeljstva HBŽ-a, kojemu je na čelu Hikmet Hodžić, uvažilo je se sve primjedbe Župe Drvar, te protiv njega nije dopuštena žalba. U Banjolučkoj biskupiji i župi Drvar izrazili su zadovoljstvo drugostupanjskim rješenjem koje ‘daje tračak nade u postojanje pravne države u Bosni i Hercegovini’.

Općina Drvar godinama osporava i izgradnju katoličke crkve u tome gradu tvrdnjom da taj objekt nije predviđen u regulacijskom planu iz 80-tih godina prošlog stoljeća. Većinu u Drvaru čine Srbi, dok su Hrvati katolici uglavnom prognanici iz brojnih općina u BiH, koji su tamo nastanjeni nakon završetka rata 1995. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina