Glavni tajnik OESS-a: Političari u BiH svojom retorikom ugrožavaju stabilnost zemlje

Foto: fah

Glavni tajnik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) Thomas Greminger upozorio je u srijedu u Sarajevu kako politički sukobi u Bosni i Hercegovini ozbiljno ugrožavaju procese reformi u toj zemlji pozvavši njene političke lidere na odgovornije ponašanje.

“Negativna retorika političkih lidera podriva dostignuti napredak”, kazao je Greminger novinarima tijekom službenog posjeta BiH koju u listopadu očekuju opći izbori.

(VIDEO) Izetbegović o ‘potkopavanju bošnjačke pozicije’ i ‘predimenzioniranoj priči da su predstavnici Hrvata birani bošnjačkim glasovima’

Greminger je ponovio poruku koju bosanskohercegovačkim političarima opetovano prenose gotovo svi predstavnci međunarodne zajednice, a ona glasi kako listopadski izbori ne smiju biti izlika za prekid aktivnosti u provedbi reformi, a posebice ne za destabiliziranje stanja u zemlji zbog stjecaja kratkoročnih političkih poena.

“Glavni je problem taj što je (izborna) kampanja počela isuviše rano. U ovoj zemlji nužno je djelovati na temelju kompromisa i dijaloga”, kazao je Geminger dodajući kako je to jedini način da se u BiH ostvari napredak.

Slaven Raguž: ‘Bezočne laži novog Miloševića’

Ocijenio je kako se samo tako može doći do rješenja za izmjene izbornog zakona i pozvao da se temeljem međustranačkog dogovora to svakako uradi do svibnja, jer je u protivnom upitno hoće li se rezultati listopadskih izbora moći provesti i formirati nova vlast.

“Vrijeme istječe, a bilo bi rizično ući u izbore bez jasnih pravila kako provesti izborne rezultate”, kazao je Greminger.

Kako je u mandatu OESS-a u BiH i savjetovanje u reformi obrazovnog sustava glavni tajnik te organizacije konstatirao je kako je stanje na tom planu opterećeno problemima čije se rješavanje ne može odlagati, a kao primjer neodržive prakse naveo je postojanje “dviju škola pod jednim krovom”, što je zapravo eufemizam za etničku segregaciju učenika u školama u mješovitim hrvatsko-bošnjačkim sredinama.

U istim školskim zgradama u takvim sredinama učenici hrvatske odnosno bošnjačke nacionalnosti idu u odvojene razrede i uče po različitim nastavnim planovima i programima.

(FOTO) Dodik iz Karlovačke županije: ‘Hrvati su nad Srbima napravili mnogo veća zlodjela’

Greminger je kazao kako je prije petnaest godina, kada je uvedeno takvo rješenje, to možda bilo dobro da bi se kratkoročno premostili problemi dok se ne postigne dogovor o integriranom obrazovnom sustavu, no sada je ta praksa nedopustiva.

“Održavanjem ovakvog sustava učvršćuje se segregacija”, kazao je glavni tajnik OESS-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt