Sve više ilegalnih migranata u Unsko-sanskoj županiji na putu prema Hrvatskoj

Foto: snimka zaslona klix.ba, Fotomontaža: narod.hr

Policija Unsko-sanske županije zapriječit će dolazak ilegalnim migrantima u taj dio Bosne i Hercegovine, odlučili su u utorak najviši dužnici županikskih tijela vlasti na sastanku kojega su u Bihaću održali s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem.

> Ilegalni migranti s prijelaza Izačić vraćeni u Bihać: Tražili su ulazak u Hrvatsku

Hitni sastanak održan je nakon eskalacije krize prouzročene sve većim dolaskom ilegalnih migranata u Unsko-sansku županiju koji iz tog dijela BiH pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj. Dio njih je u protekla tri dana krenuo prema graničnim prijelazima Maljevac i Izačić no u prelasku granice spriječila ih je bosanskohercegovačka policija.

Više od 200 ilegalnih migranata pokušalo iz BiH ući u Hrvatsku, zaustavljeni kod Velike Kladuše

Grčka: Broj pridošlih ilegalnih migranata porastao za 122%, broj ilegalaca prema BiH 8 puta

(VIDEO) GSS BiH snimio kolone ilegalnih migranata koje nastoje preći hrvatsku granicu preko planina

Sve to je dodatno potaknulo prosvjede građana Bihaća koji su na masovnim okupljanjima zatražili da se migrante izmjesti u centre izvan gradskih sredina kao i da se zaustavi njihov stalni priljev.

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije Mujo Koričić potvrdio je nakon sastanka s Mektićem kako su usuglašene mjere koje će se početi provoditi već tijekom dana.

“Svako povećanje broja migranata u županiji a posebice u Bihaću pogoršalo bi sigurnot. Županijska će policija stoga će od danas onemogućiti svaki njihov dalji dolazak”, kazao je Koričić novinarima.

Dogovorene mjere podrazumijevaju uspostavu kontrolnih točaka na prilaznim cestama i provjere putnika u automobilima i posebice autobusima koje migranti najčešće koriste pri dolasku u Bihać iz pravca Sarajeva.

Autobusni prijevoznici također će biti informirani o uvedenim restrikcijama kako bi prestali primati ilegalne migrante kao putnike na svojim linijama.

Predsjednik županijske vlade Mustafa Ruždić potvrdio je kako su razmatrane i moguće lokacije za trajniji smještaj migranata izvan naseljenih mjesta.

“U srijedu će biti donesena konačna odluka”, kazao je Ruždić.

Ranije je najavljeno kako bi jedna takva lokacija mogla biti bivša tvornica “Bira” u predgrađu Bihaća gdje bi se uz potrebne preinake moglo smjestiti do 1200 osoba.

Ministar sigurnosti Mektić suglasan je kako se ne može dopustiti da migranti borave na ulicama i po parkovima te je istaknuo kako će zbog toga biti poduzete sve potrebne mjere da bi im se osigurao smještaj u objektima nad kojima je moguće uspostaviti nadzor.

“Imamo i dužnost i obvezu unutar BiH osigurati da se ova migrantska kriza odvija tako da u najmanjoj mogućoj mjeri utječe na normalni život, posebice u lokalnim zajednicama”, kazao je Mektić.

Podsjetimo, za nedavne vojne vježbe provedene u Hrvatskoj pod nazivom Velebit 18, koja se neprekinuto 72 sata održavala na 11 poligona diljem Hrvatske vojnici su doživjeli susrete s migrantima koji su istrčavali iz šuma.

Nakon što su plotun ispalile teške haubice, iz okolnih šuma masovo su počeli istrčavati migranti, navodi paraf.hr.

“Bili su uplašeni. Mislili su da pucamo na njih. Bilo ih je dvadesetak. Predali smo ih vojnoj policiji, ne znamo što je dalje bilo s njima, svjedoči jedan od sudionika vojne vježbe. Za slučaj je čuo i reporter HRT-a Edi Škovrlj koji je pratio vježbu, što potvrđuje da su šume na području Like, Gorskog kotara i Korduna pune migranata.

O tome govori i slučaj iz Mrkoplja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv