Ženska postignuća: Časna sestra Kennet Keller – prva žena koja je u SAD-u doktorirala računalne znanosti

Mary Kenneth Keller
Foto: snimka zaslona

Prva žena u SAD-u koja je doktorirala računalne znanosti bila je časna sestra Mary Kenneth Keller. Diplomirala je i magistrirala matematiku i fiziku na DePaul University u SAD-u.

Doktorat je radila na Dartmouth College, gdje je unaprijedila BASIC odnosno osnovnu jezgru za računalni jezik, a obranila ga je 1965. godine. Do kraja života zalagala se za što bolji i jednostavniji pristup informacijama.

Sestra Mary Kennet Keller rođena je u Ohiu 1914. godine, a u red sestara milosrdnica stupila je 1932. godine, a osam godina kasnije je dala doživotne zavjete. U to vrijeme Dartmouth je svim ženama zabranio korištenje kompjuterskoga centra, ali ipak su se odlučili zaobići ovo pravilo upravo zbog sestre Keller.

Godine 1965. postala ona je prva žena u Americi i druga u svijetu koja je dobila doktorat iz područja računalnih znanosti. Nakon nekoga vremena osnovala je odjel računalnih znanosti na sveučilištu Clarke u Iowi koji je vodila gotovo 20 godina.

Prije sestre Mary ovaj se koledž, jedan od najcjenjenijih u cijeloj Americi, pa tako i svijetu, smatrao mjestom u kojem mogu učiti i raditi samo muškarci. Također, među prvima je prepoznala značenje računala i poticala studente da ih koriste u svojim akademskim aktivnostima.

Požrtvovno je radila želeći svima omogućiti pristup informacijama, a ne samo znanstvenicima iz toga polja. Pomogla je razviti kodirani jezik čime je računalo postalo daleko pristupačnije za više ljudi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr