Baš poput soje, i edamame mahune bogate su visokokvalitetnim proteinima. Jedna šalica kuhanih edamame mahuna može sadržavati i do 19 grama proteina.
Edamame mahune su zelene mahune koje u sebi sadrže hranjiva, zelena, još nepotpuno zrela zrna soje. Uobičajeno se konzumiraju u Aziji, ali su sve češće prisutne i u ostatku svijeta.
Soja i proizvodi od soje mogu biti vrijedan izvor proteina veganima i vegetarijancima zbog toga što je hrana biljnoga podrijetla siromašnija proteinima.
Dodatna prednost sojinih proteina je njihova kakvoća. Naime, sojini proteini slični su proteinima iz mlijeka i jaja. To znači da su visoke kakvoće, odnosno da ih organizam može lako i učinkovito iskoristiti za izgradnju mišića.
Prema istraživanju objavljenom 2010. godine u časopisu The Journal od Nutrition zamjenom 25 grama proteina tipičnih za zapadnjačku prehranu s 25 grama proteina soje može smanjiti razinu LDL kolesterola za 4 %.
Edamame se najčešće dodaje u jela koja ne zahtijevaju intenzivnu termičku obradu, primjerice u salate, rižota, juhe, variva, jela od tjestenine, a mogu se konzumirati i kao zalogaj između obroka (npr. umjesto orašastih plodova).
Cijeli članak pročitaje na Krenizdravo.hr