Kovrčavi kelj zdrava je namirnica koja obogaćuje prehranu

Foto: Thinkstock

Prošli su dani kada je list kovrčavog kelja ostajao netaknut na tanjuru i danas je taj zdravi zeleni list bogat vitaminima sve češće glavno jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovrčavi kelj, čiji je list zelen ili ljubičast, u srodstvu je s kupusom.

“Postoje mnoge varijacije kovrčastog kelja”, objašnjava Christoph Hahn s njemačkog sveučilišta Oldenburg. “Sadrži mnoge zdrave sastojke pa može obogatiti prehranu tijekom čitave godine. Može se jesti kao salata, napitak ili juha”, dodaje on.

Hahn procjenjuje da samo u Njemačkoj postoji 120 do 150 vrsta toga kelja koje se razlikuju po visini koju dosegnu listovi, koliko postanu kovrčavi, po boji, urodu, okusu i hranjivim sastojcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Talijanska vrsta palmizio je blagoga okusa i dekorira salate i druga jela”, objašnjava Hahn.

Američka sorta Champion gorča je no sadrži mnogo vitamina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.