Nije svako povrće najzdravije u sirovom obliku – ovo radije prokuhajte

Često možete pročitati savjete o tome kako je svježe povrće zdravije od kuhanog, no postoji nekoliko iznimki koje imaju bolju nutritivnu vrijednost nakon što se prokuhaju. Vjerovali ili ne, rajčica, mrkva, špinat, šparoga i gljive neke su od namirnica koje su puno zdravije kuhane, navodi Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi nutrijenti u povrću se slabije apsorbiraju u probavnom sustavu u usporedbi s nutrijentima koji se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Vlakna u biljkama se često vezu s mineralima pa ih tijelo teže iskoristi, a grijanjem hrane zapravo slabi veza između vlakana i minerala, koji se onda oslobađaju u probavnom sustavu.

Mel Wakeman tako tvrdi da otpuštanje takvih nutrijenata može djelovati blagotvorno na zdravlje, pa čak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka. Imajte na umu činjenicu da prekuhavanje može uništiti vitamine stoga je dobro kombinirati svježe i kuhano povrće, ali i truditi se da kuhate povrće samo onoliko koliko je nužno.

Kuhajte tako povrće na pari ili u mikrovalnoj, a izbjegavajte kuhanje u suvišnoj masnoći koju povrće upija poput spužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.