Riblje ulje može pomoći kod dijabetičke neuropatije

Iowa City, 11.05.2015 - (Ilustracija) Riblje ulje može pomoæi kod jedne od najèešæih komplikacija šeæerne bolesti - dijabetièke neuropatije odnosno ošteæenja živaca od kojeg pati oko 50 posto oboljelih od dijabatesa i novo istraživanje pokazalo je da metabolit rezolvin, koji nastaje preradom omega 3 masnih kiselina u organizmu, može ne samo zaustaviti napredak neuropatije kod miševa nego i popraviti stanje. foto HINA/Zvonimir KUHTIÆ/ ik

Riblje ulje može pomoći kod jedne od najčešćih komplikacija šećerne bolesti – dijabetičke neuropatije odnosno oštećenja živaca od kojeg pati oko 50 posto oboljelih od dijabetesa i novo istraživanje pokazalo je da metabolit rezolvin, koji nastaje preradom omega 3 masnih kiselina u organizmu, može ne samo zaustaviti napredak neuropatije kod miševa nego i popraviti stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tu komplikaciju ne postoji lijek i najučinkovitije liječenje je održavanje razine šećera u krvi što tek usporava razvoj stanja. Novo istraživanje pokazuje da postoji alternativa – omega 3 masne kiseline kojih ima u ribljem ulju i koje su obnovile oštećene živce kod miševa s dijabetesom.

“Dijabetička neuropatija vrlo je skupa i teška komplikacije dijabetesa. Ona je vodeći uzrok rana na stopalima i amputacija koje nisu rezultat ozljeda i utjecaj dijabetičke neruopatije na pacijenta i njegovu obitelj nemjerljiv je”, kaže Mark Yorek s medicinskog centra za veterane u Iowa Cityju, koji je vodio istraživanje.

Riblje ulje privlačna je metoda liječenja jer se smatra vrlo sigurnim preparatom i može se lako svakodnevno koristiti. “Riblje ulje jednostavno je uzimati poput vitamina i trebalo bi imati malo nuspojava u kombinaciji s drugim lijekovima”, kaže Yorek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranija istraživanja pretilosti i šećerne bolesti pokazala su da uzimanje omega 3 masnih kiselina prati bolja razina šećera u krvi, bolji rad jetara i ublaženi simptomi upale. Ti povoljni učinci po zdravlje pripisuju se zaštitnim molekulama koje proizvode omega 3 masne kiseline uključujući one zvane rezolvini.

Znanstvenici su već ranije uočili da prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja poboljšava dijabetičku neuropatiju kod štakora a u novom istraživanju pokušali su otkriti zašto.

Dio miševa hranjen je omega 3 masnim kiselinama i utvrđeno je da su oni, za razliku od kontrolne skupine koja nije bila na omega 3 i kod koje je uočeno nepromijenjeno oštećenje živaca, imali poboljšanje stanja u smislu boljeg prijenosa osjeta živčanim putevima. Znanstvenici su uočili i da rezolvin stimulira na rast živčane stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naše istraživanje na životinjama sugerira da riblje ulje može preokrenuti neke štetne učinke šećerne bolesti na živce”, kaže Yorek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.