30. travnja 1671. – smaknuti Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan

Određena im je kazna odsijecanja i glave i ruke. Car i kralj Leopold naknadno je uvažio njihove molbe i “pomilovao” ih od odsijecanja ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan Hrvati obilježavaju tragičan spomen na pogubljenje Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Osuđeni su zbog veleizdaje i pozivanja na ustanak protiv vladara i određena im je kazna odsijecanja glave i ruke. Car i kralj Leopold naknadno je uvažio njihove molbe i “pomilovao” ih od odsijecanja ruku.

Glave su im odsječene na današnji dan u Bečkom Novom Mjestu i to mačem, što je bio običaj u slučajevima pogubljenja plemića. Zanimljivo je da je protuhabsburški pokret u Ugarskoj nastavio unuk smaknutog Petra Zrinskog – Franjo Rákóczi, sin Petrove kćeri Jelene Zrinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Družba braće Hrvatskoga zmaja pronašla je 1907. godine u Austriji kosti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a 1919. godine njihove su ostatke prenijeli i sahranili u Zagrebačkoj katedrali, iza glavnog oltara, gdje se i danas nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.