7. listopada 1571. Lepant – najveća kršćanska pobjeda nad Turcima

autor: Antonio de Brugada Bitka kod Lepanta https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Batalla_de_lepanto_antonio_brugada.jpg

Na današnji dan 7. listopada 1571. pada obljetnica najveće kršćanske pobjede nad Turcima – pomorske bitke kod Lepanta. Ta je bitka skršila tursku premoć na Sredozemnom moru i spriječila ih da napadnu Europu s juga. U to doba pomorski se rat vodio pomoću velikih galija tj. brodova s velikim brojem veslača i s ukrcanim naoružanim vojnicima. Kad bi se galije zabile jedna u drugu vojnici bi prelazili na neprijateljski brod i borili se protiv neprijatelja.

Bila je to velika sredozemna koalicija kršćanskih vojski, poznatija kao Sveta liga, protiv muslimanskih Turaka koji su zaprijetili osvajanjem južne Europe. U kršćanskoj floti bila je i hrvatska galija s Hvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćanska vojska raspolagala je s 206 galija, a muslimani s 216. Ukupno je na obje strane sudjelovalo oko 54.000 vojnika, a u potpalublju oko 90.000 veslača i mornara. Veslači su na obje strane uglavnom bili robovi. Na čelu kršćanske vojske nalazio se vrhovni zapovjednik Don Juan od Austrije.

Završna bitka (treća po redu i najteža) zaključena je premoćnom pobjedom Svete lige, zahvaljujući spretnom manevru za koji povjesničari još ne znaju je li bila riječ o smišljenom potezu ili pukom slučaju. Naime, đenovski su brodovi u jednom trenutku napustili bojište i zaplovili prema otvorenom moru. Nije jasno da li je to bilo iz straha ili plod genijalne zamisli. Na povratku, udarili su turske snage s boka. Turci su uspjeli spasiti manje od polovice svoje flote, a njihov je poraz označio kraj turske premoći na istočnom Sredozemlju.

Bitka kod Lepanta, Paolo Veronese, druga polovica 16. stoljeća
Bitka kod Lepanta, Paolo Veronese, druga polovica 16. stoljeća

Kršćani su svoju pobjedu pripisali zagovoru Blažene Djevice Marije, a papa Pio V. odredio je da se u spomen na tu bitku svake godine 7. listopada slavi spomen Blažene Djevice Marije od Krunice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.