(FOTO) Blaćani proslavili dan svoje zaštitnice sv. Vincence

U župi Svih svetih u Blatu na Korčuli u četvrtak, 28. travnja, proslavljen je blagdan zaštitnice mjesta sv. Vincence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje blagdana započelo je u 18 sati u crkvi Svih svetih odakle je krenula procesija gradom. U procesiji su nošene moći sv. Vincence, a uz brojne mještane, svećenike, redovnice i redovnice, te uzvanike sudjelovale su i članovi Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Bratovštine Svih svetih.

Nakon procesije svečanost je nastavljena euharistijskim slavljem koje je predvodio msgr. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita, a koncelebrirali su don Željko Kovačević, župnik i dekan Korčulanskog dekanata, don Aleksandar Kovačević, kancelar Beogradske nadbiskupije uz druge svećenike iz dubrovačke biskupije.

U svojoj propovijedi msgr. Hočevar osvrnuo se na procesiju, njezinu uređenost i tradiciju koju čuva, rekavši kako je sve što se vidjelo, čulo, i sve što su ruke opipale plod nevidljivoga, plod Boga Oca. „Tragedija našeg vremena je ta da čovjek misli da je sam sebi svrha, ali obilježavanjem blagdana sv. Vincence otkrili smo kako je nevidljiva Božja ljubav svakoga od nas pozvala u život, i svakome od nas dala posebne darove i talente kako bismo mogli stvoriti zajedništvo“, kazao je propovjednik. Pozvao je vjernike da se na ovaj blagdan podsjete na to kako ih ništa ne može odijeliti od Boga, jer tijelo prožeto Duhom Svetim predstavlja instrument Božje ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Msgr. Hočevar napomenuo je kako je slavlje Kristove smrti i uskrsnuća jedinstveno među svim religijama, ali i da je tragedija vremena u kojem živimo zaborav Uskrsnog trodnevlja kao glavnog događaja godine. „Slavimo tajnu Kristove smrti i uskrsnuća, jer to nije ideologija to je život! To je ono što moramo svojim rukama i čitavim svojim bićem svakoga dana živjeti“. Objasnio je i kako kršćani oduvijek cijene mučenike, poput sv. Vincence, upravo radi veličine Kristove smrti.

„Mi kao kršćani ne vjerujemo u neku teoriju, već mi živimo svakoga dana iskustvo Kristove smrti. Moramo se boriti sa svakodnevnim izazovima, odupirući se laži, sebičnosti, neistini i zaboravnosti. Problem danas je prevelika informiranost i upravo zbog toga dolazi do zaboravljivosti, a ako zaboravimo povijest Crkve nećemo znati živjeti za budućnost“, upozorio je beogradski nadbiskup.

„Povijest spasenja povezana je s cijelom poviješću čovječanstva. Povijest spasenja je cijeli nukleus cijele povijesti i zato moramo imati poseban dan kada slavimo tajnu smrti i uskrsnuća Isusa Krista“, upozorio je msgr. Hočevar. Napomenuo je kako bez vjere u Krista ne možemo shvatiti životne mudrosti, ali i da bez vjere narodi gube svoj identitet. „Čovjek mora imati svoj identitet. Mora otkriti da mora biti svjetlo za čitav svijet. Ovaj zadatak moramo prihvatiti odgovorno u punoj poniznosti, jer živjeti iskustvo Kristove smrti i uskrsnuća znači biti povezan s izvorom novoga života. Što dublje budemo slavili euharistiju i iz nje živjeli to ćemo se moći lakše svakoga dana boriti, pobjeđivati i dolaziti do ciljeva koje nam je Bog predodredio“, zaključio je propovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju mise beogradskom nadbiskupu uručeni su prigodni pokloni, između ostalog i unikatni sat sa slikom blatskog zvonika.

U čast sv. Vincence tijekom dana slavile su se mise u samostanu i u župnoj crkvi Svih svetih, a obišlo se i svetište blažene Marije od Propetog Isusa Petković.

Cijelu propovijed možete pogledati ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.