Privilegije za istospolne parove: Najviši sud u Francuskoj doveo u pitanje međunarodni sporazum s Marokom

Kasacijski sud u Francuskoj, najviši sud u zemlji, u srijedu je donio odluku kojom se dozvoljava zakonito „vjenčanje“ francusko-marokanskog istospolnog para. I dok država Maroko odbija priznati brak između dva muškarca, Francuska je istospolni „brak“ legalizirala 2013.

Spor je nastao nakon što je gradska vijećnica u jednom francuskom gradu odbila vjenčati par, tvrdeći da brak nije dopušten zbog sporazuma potpisanog između Francuske i Maroka iz 1981. godine u kojem se navodi da pitanje braka između državljana ovih dviju država podliježe zakonima koji su u tim zemljama na snazi.

Nakon što je žalbeni sud dopustio paru da se „vjenča“, glavni državni odvjetnik žalio se na tu odluku ponovno navodeći da bi tako nešto značilo kršenje međudržavnog sporazuma iz 1981.

Kasacijski sud je odbacio slučaj žalbe na presudu citirajući članak 4. sporazuma u kojem se navodi da se zakoni na snazi u dvjema državama mogu zanemariti ukoliko su u očitom nesuglasju s javnim redom i moralom.

Istospolni „brak“ i dalje nastavlja biti vruća tema o kojoj se žustro raspravlja, kako u SAD-u, tako i drugdje u svijetu. Ranije ovog mjeseca, američki Vrhovni sud dopustio je da viši sud odlučuje umjesto niže instance u četiri različita slučaja koji se tiču istospolnog „braka“. U kolovozu je glavni državni odvjetnik Ugande Peter Nyomb uložio žalbu protiv odluke Ustavnog suda kojom se izvan snage stavio zakon protiv homoseksualnosti u toj zemlji. Prošlog siječnja nigerijski je predsjednik potpisao zakon o Zabrani istospolnog „braka“, koji uz istospolni „brak“ kriminalizira i istospolne veze. Slični zakoni su na snazi u Singapuru i Jamajki.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/jurist
Photo: fah