Nastavak napada na komemoraciju na Bleiburgu: Koruški župan ‘očekuje nerede’

Foto: Fah/commons.wikimedia.otg (Fotomontaža: Narod.hr)

Koruški župan Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranka Austrije SPÖ) poslao je kancelaru Sebastianu Kurzu pismo u kojem apelira da se zaštiti “međunarodna reputacija Austrije”, koju bi događaji na Loibaškom polju kod Bleiburga 18. svibnja mogli narušit, te da savezna tijela primijene zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju, piše Večernji list u petak.

20. travnja 1995. Memento uoči Bleiburga (Milovan Đilas) – Hrvati moraju umrijeti da bi Jugoslavija živjela

Koruška vlada jučer je prihvatila rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako “lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo” zbog nereda koji se očekuju. Naime, već su zakazana četiri prosvjedna skupa protiv hrvatske komemoracije, prenosi Večernji list.

24. travnja 1945. Memento uoči Bleiburga (Županja) – leševi Hrvata plovili su Savom mjesecima nakon završetka rata

Nadalje, Grad Bleiburg upozorava, a savezna država se slaže, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaji na Bleiburgu “mogli još urušiti reputaciju Bleiburga, Koruške i Austrije”.

Prof. Banac: ‘Bleiburg nije kontroverzan – što nam govori Huda jama i ženske pletenice u njoj?’

U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima već protiv “zlouporabe događaja od ekstremističkih skupina”. Bleiburšku rezoluciju župan Peter Kaiser proslijedio je u Beč kancelaru, zatraživši potporu federalnih tijela, posebice Ministarstva unutarnjih poslova. jer se “samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje podržavatelja ustaškog režima i drugih desničarskih skupina u Bleiburgu 18. svibnja”.

Gradsko vijeće Bleiburga jednoglasno odbilo zahtjev vlasnika zemljišta za širenje spomen-područja

“Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravne ovlasti u tom kontekstu”, rekao je jučer Kaiser. On je istaknuo da se s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužitelji koji bi odmah reagirali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima, piše Večernji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina